Η παύση έρχεται με απόφαση του υπουργού Υγείας μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στα Χανιά με την υπόθεση της εμπορίας βρεφών και την εμπλοκή διαπρεπών γιατρών.

Την παύση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής από τα καθήκοντα του αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Η παύση έρχεται μετά την αποκάλυψη από της υπόθεσης με παράνομες υιοθεσίες και τις κατά παραγγελία γεννήσεις βρεφών μέσω της διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας όπου το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά χρησιμοποιούσε φτωχές γυναίκες να κυοφορούν για 300 και 600 ευρώ.
Ήδη έχουν συλληφθεί 9 άτομα, ανάμεσα τους και γιατροί από τα Χανιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής».

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.

Η απόφαση για παύση των καθηκόντων του προέδρου της αρμόδιας Αρχής έρχεται μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης εμπορίας βρεφών στα Χανιά που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος του καθηγητή Νίκου Βραχνή έχει διαταχθεί έρευνα μετά την υπόθεση της Κρήτης, γεγονός που οδήγησε και τον υπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην απομάκρυνσή του από την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση για παράβαση καθήκοντος και δωροληψία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μόλις το υπουργείο πληροφορήθηκε ότι υπάρχει εν εξελίξει έρευνα, τον έπαυσε από τον καθήκοντά του.

Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωση την οποία και εξέδωσε στις 9/9, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγή δημοσιοποίησε την παρέμβαση της για την υπόθεση.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου είναι σε διαδικασία ελέγχου για τη λειτουργία της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης στα Χανιά.

Σε ανακοίνωση της που υπογράφει ο πρόεδρος της Νικόλαος Βραχνάς, αναπληρωτής καθηγητής μαγευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ ενόψει της διεξαγόμενης προανάκρισης σχετικά με τη δραστηριότητα της Μονάδας είναι σε επαφή με τον Γυναικολόγο Αναπληρωτή Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας, τους Εμβρυολόγους και το Διοικητικό προσωπικό, καθώς και με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη Μονάδα, καθώς και την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook