Ολοκληρώθηκαν σήμερα ενώπιον των ανακριτών οι απολογίες όλων των κατηγορουμένων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στη φυλακή θα οδηγούν και οι 105 χούλιγκαν που συνελήφθησαν για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή και για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με τις σημερινές απολογίες των 35 κατηγορουμένων έκλεισε ο κύκλος των προσαγωγών που ξεκίνησε από την Παρασκευή. Μετά τις απολογίες τους οι ανακριτές αποφάσισαν να προφυλακιστούν και οι 35 κατηγορούμενοι ακολουθώντας των τύχη των άλλων 70 συγκατηγορουμένων τους.

Έτσι συνολικά αποφασίστηκαν 105 προφυλακίσεις από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα. Απ αυτούς 102 είναι Κροάτες, δύο είναι Έλληνες και ένας κατηγορούμενος αλβανικής καταγωγής. Οι προφυλακισθέντες χούλιγκαν και θα οδηγηθούν σε 16 σωφρονιστικά καταστήματα ανά την Ελλάδα.

Οι κατηγορούμενοι που πέρασαν την Κυριακή το «κατώφλι» των ανακριτών, αρνήθηκαν κάθε σχέση με την αιματηρή συμπλοκή. Ένας 40χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής της κροατικής ομάδας φανατικών φιλάθλων, «Bad Blue Boys», ισχυρίστηκε στην απολογία του πως ήρθε αεροπορικώς από τη Βιέννη όπου διαμένει για να χειροκροτήσουν την ομάδα τους μετά το τέλος της προπόνησής της.
Όπως φέρεται να ισχυρίστηκε, εκεί δέχθηκαν επίθεση, ωστόσο υποστήριξε πως δεν έχει σχέση με την επίθεση και τη δολοφονία. Όπως τόνισε επίσης, έχει συλληφθεί στο παρελθόν για επεισόδια, αλλά δεν είναι ο αρχηγός των «Bad Blue Boys».

Τον κύκλο των προφυλακίσεων άνοιξε νωρίτερα το απόγευμα ο Κροάτης κατηγορούμενος που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό φρουρούμενος. Ο ένας από τους τρείς ανακριτές, ο 14ος ς μετέβη στο νοσοκομείο, προκειμένου να λάβει απολογία από τον Κροάτη κατηγορούμενο που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Ευαγγελισμό, καθώς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιδρομής των χούλιγκαν τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Κροάτης κατηγορούμενος αμέσως μετά την απολογία κρίθηκε προφυλακιστέος.

Στο μεταξύ νωρίτερα στους ανακριτές προσήχθησαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τελευταίοι  34 από τους συνολικά 105 χούλιγκαν που είχε συλληφθεί για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φολαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.


Ήδη από την Παρασκευή που άρχισαν οι απολογίες τους προφυλακίστηκαν 70 κατηγορούμενοι, 67 Κροάτες , 2 Έλληνες και 1 Αλβανός.

Να σημειωθεί ότι στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε γενικά σε βάρος των 105 περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή για το οποίο, προς το παρόν, δεν έχει προσωποποιηθεί κατηγορία σε κάποιον από τους κατηγορούμενους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τα βίαια επεισόδια αφορά τα 4 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα στα εξής:
• εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)
• ανθρωποκτονίας από πρόθεση (κακούργημα)
• έκρηξης (κακούργημα)
• κατοχής εκρηκτικών υλών (κακούργημα)

καθώς και τα πλημμελήματα:
• διατάραξη κοινής ειρήνης
• επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή
• φθορά ξένης ιδιοκτησίας
• βιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου)
• παράνομη οπλοφορία
• οπλοχρησία
• κατοχή φωτοβολίδων.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις ανακριτές, ένας τακτικός και δύο επίκουροι, έχουν οριστεί για να διενεργήσουν την κύρια ανάκριση. Η κύρια ανάκριση ανατέθηκε στην 25η Τακτική Ανακρίτρια. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η λήψη DNA από τους 105 κατηγορούμενους ώστε να ταυτοποιηθεί ο άνθρωπος που σκότωσε τον 29χρονο με το μαχαίρι.
Μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορου Λινού και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρίας Γκανέ την Ανακρίτρια, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης, επικουρούν ο 14ος Τακτικός Ανακριτής και η 20η Τακτική Ανακρίτρια που υπηρετούν στα θερινά τμήματα.


Να σημειωθεί ότι χθες δήλωσε στην Ανακρίτρια παράσταση προς Υποστήριξη της Κατηγορίας ο αδελφός του Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος ζήτησε να εντοπιστούν όλοι όσοι με πράξεις τους συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα του θανάσιμου τραυματισμού με μαχαίρι του 29χρονου.

Η Αστυνομία ήξερε για την επίθεση αλλά την περίμενε σε άλλο σημείο
Νέα στοιχεία για το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ στα επεισόδια στην Νέα Φιλαδέλφεια φέρνει στο φως ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα ΝΕΑ», όπως μετέδωσε το MEGA .

Όπως παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής» σήμερα η αστυνομία είχε από τους πληροφοριοδότες της αναφορές ότι επίκειτο μία επίθεση από τους Κροάτες, συγκεκριμένα ότι οι Κροάτες θα πραγματοποιούσαν στην Αθήνα και δεν θα πήγαιναν μόνο στο ξενοδοχείο της ομάδας υποστηρικτικά ή θα πήγαιναν με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να δουν τον αγώνα των Πρασίνων με τη Μαρσέιγ.

Υπήρχε σαφής πληροφορία ότι επίκειται κάτι να κάνουν όμως η εκτίμηση που υπήρχε ήταν ότι η επίθεση θα γινόταν σε γειτονικούς συνδέσμους οπαδών της ΑΕΚ στην πλατεία Εξάρχειων και συγκεκριμένα στην πλατεία Αργεντινής, σε έναν σύνδεσμο οπαδών της ΑΕΚ που λέγεται «δωματιάκι».


Ωστόσο η επίθεση έγινε 10 χιλιόμετρα μακριά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε εκείνο το σημείο υπήρχαν αστυνομικοί παρατηρητές, όπως υπήρχαν και στον κεντρικό σύνδεσμο των οπαδών του Παναθηναϊκού στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου περίμεναν τους Κροάτες οι οπαδοί του Παναθηναϊκού προκειμένου να τους φιλοξενήσουν.


Αυτό που παραπλάνησε στις Αρχές ήταν ότι ο σύνδεσμος ήταν ανοιχτός και υπήρχε μία διαδικασία υποδοχής των Κροατών χούλιγκανς, όλο το βράδυ, και υπέθεταν ότι αφού υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες στον σύνδεσμο, ο οποίος ήταν ανοιχτός και άρα σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ θα κατέλυαν στον σύνδεσμο οι Κροάτες.

Τώρα υπάρχουν οι δεύτερες σκέψεις εάν όλα αυτά έγιναν παραπλανητικά ή εάν υπήρξε κάποιο εμβόλιμο σχέδιο, επειδή είδαν τους οπαδούς της ΑΕΚ να συγκεντρώνονται στο γήπεδο «Αγιά Σοφιά», κάποια χρονική στιγμή και αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς τα εκεί.

Επιπλέον εξετάζεται εάν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο των χούλιγκανς που παραπλάνησε την ΕΛ.ΑΣ, να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στον κεντρικό σύνδεσμο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, η ΕΛ.ΑΣ δεν θα έπρεπε να ακολουθεί το ευνοϊκό σενάριο και να υπάρχουν προληπτικές κινήσεις.


Στο γήπεδο της ΆΕΚ υπήρχαν φίλαθλοι της και η αστυνομία όφειλε να έχει τοποθετήσει διμοιρίες ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά και να αποφευχθούν τα αιματηρά επεισόδια. Ωστόσο η αστυνομία επαναπαύθηκε στο σενάριο ότι οι Κροάτες θα πήγαιναν στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού.

Η ΕΛ.ΑΣ γνώρισε ότι θα υπάρξει επίθεση από τους Κροάτες και δεν έλαβε υπόψιν της ότι 140 άτομα ήρθαν στην Ελλάδα ανενόχλητοι και χωρίς εισιτήριο.

Τι γίνεται με τη λήψη DNA
Αναφορικά με τη λήψη του DNA και ην έρευνα των Αρχών, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε πως, υπάρχουν δυσχέρειες στην εύρεση DNA του δράστη. Κάποια από τα ρούχα και τα αξεσουάρ του θύματος δεν έχουν βρεθεί και γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι δράστες με βάση αυτούς που έχουν το βαρύτερο ποινικό μητρώο, και έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις.

Η έρευνα στρέφεται σε 7-8 Έλληνες και Κροάτες ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία λήψης οπτικοακουστικού υλικού από κάμερες, σε διάφορες γωνίες, καθώς μπορεί σε μία κάμερα κάποιος εκ ων δραστών να μην φαίνεται ωστόσο σε κάποια άλλη λήψη να είναι ορατά τα χαρακτηριστικά του.

Οι Κροάτες είναι αρνητικοί στο να αποκαλύψουν ποιος είναι ο δράστης της δολοφονίας του 29χρονου.
Τα DNA που συγκεντρώνονται θα συγκριθούν με τα DNA που έχουν βρεθεί σε μαχαίρια ή άλλα αντικείμενα και έτσι να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και το κατηγορητήριο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook