Οι φλόγες δεν έπληξαν τον «πυρήνα» του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά της Πάρνηθας έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις επίγειες και εναέριες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του Eθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.
Μέχρι να πέσει το σκοτάδι ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, με 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors να κάνουν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Αργά το βράδυ αναζωπύρωση σημειώθηκε στα όρια του Εθνικού Δρυμού, με εχθρό τις ριπές του ανέμου. Ωστόσο, όπωςείπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ, δεν προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά τις πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Επίσης σύμφωνα με την ΕΡΤ υπήρξε ειδικό σχέδιο από την Πυροσβεστική με δασοκομάντος που έχουν μπει στο βουνό πριν πέσει το φως της ημέρας μέσα από μονοπάτια που εντοπίστηκαν από drone της Πυροσβεστικής που επιτηρούσε και έδινε εικόνα για το μέτωπο της πυρκαγιάς πίσω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής.

Δείτε εδώ την καταστροφική επέλαση της φωτιάς στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής αλλά και πώς επεκτάθηκε μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά προς την Πάρνηθα.

Η έκρηξη της δασικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 – Δημιουργία πυρονέφους

Την ακραία συμπεριφορά της φωτιάς στην Πάρνηθα και τη δημιουργία πυρονέφους εξηγούν οι επιστήμονες του Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – meteo.gr

Εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης 23.08.2023 η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από εχθές στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας.
Ειδικότερα, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Αυτό οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση να οδηγούνται προς την κορυφή της χαράδρας, θερμαίνοντας έτσι τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργώντας ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και “τράβηξε” την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο (Εικόνα 1).

Xαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά (Εικόνα 2). Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook