Νέα σύσκεψη θα γίνει σήμερα στην Πολιτική Προστασία για το κύμα κακοκαιρίας που χτυπά ήδη τη χώρα από τα βόρεια.

Η κακοκαιρία που χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη από τους μετεωρολόγους και θα κρατήσει τρείς μέρες, πήρε την ονομασία «Daniel».

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ύψιστη εγρήγορση όπως είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ νέα σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο και σήμερα μετά την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ.

Σε τρείς φάσεις θα εξελιχτεί η κακοκαιρία σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά

Οι τρεις φάσεις της δυνητικά επικίνδυνης κακοκαιρίας:

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η κακοκαιρία θα έχει τις εξής τρεις φάσεις:

-Τη Δευτέρα η διαταραχή επηρεάζει από βορά προς νότο τη χώρα
-Την Τρίτη επιδρά το (Χ) με επιφανειακό ρεύμα στα ανατολικά & ψυχρές μάζες (-14°C) στα 500 hPa
-Στο Ιόνιο έχουμε (-16°C) και την Τετάρτη το χαμηλό απομακρύνεται στροβιλιζόμενο

Στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν με μεγάλες βροχοπτώσεις οι εξής περιοχές :

-Πιερία

-Ανατολική Ήπειρος

-Θεσσαλία

-Κεντρική και Βόρεια Εύβοια

-Σποράδες

Κεντρική Στερεά (και τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, πιθανόν και της Αττικής)

-Βορειοανατολική Πελοπόννησος

-Νοτιοδυτική Πελοπόννησος

Για το νομό Αττικής οι βροχές ξεκινούν από σήμερα αργά το βράδυ. Τρίτη και Τετάρτη προβλέπονται να είναι οι πιο δύσκολες ημέρες για το νομό.

Η επικείμενη επικίνδυνη κακοκαιρία θα έχει μεγάλη διάρκεια στις κεντροανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα φαινόμενα που θα τη συνοδεύουν (βροχές, καταιγίδες, άνεμοι) κατά τόπους θα είναι έντονα.

Σήμερα Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη βροχές τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν και στην περιοχή του Έβρου, όπου θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Μεγάλη επικινδυνότητα για ακραία φαινόμενα παρουσιάζουν οι περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και το κεντρικό Ιόνιο.

Καλλιάνος: Αυξημένος κίνδυνος για πολύ ισχυρές καταιγίδες

Στην κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών αναφέρθηκε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για πολύ ισχυρές καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυρούς ανέμους”

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

Να μην υποτιμηθεί από κανέναν η κακοκαιρία που έρχεται. Μπορεί το επόμενο τριήμερο, λόγω μιας διαταραχής που θα επηρεάσει τη χώρα, να βρέξει -από λίγο έως πολύ- στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όμως υπάρχουν κάποια τμήματα της επικράτειας όπου οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν ακόμα πιο έντονο χαρακτήρα.

Από Δευτέρα έως και Τετάρτη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στο εσωτερικό της λευκής καμπύλης στον χάρτη της επικράτειας.

▪️Πιερία
▪️Ανατολική Ήπειρος
▪️Θεσσαλία
▪️Κεντρική και Βόρεια Εύβοια
▪️Σποράδες
▪️Κεντρική Στερεά (και τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, πιθανόν και της Αττικής)
▪️Βορειοανατολική Πελοπόννησος
▪️Νοτιοδυτική Πελοπόννησος

Στα παραπάνω προαναφερθέντα τμήματα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πολύ ισχυρές καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων αυτών. Άρα η πιθανότητα να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές είναι αυξημένη. Επίσης, αυξημένη είναι η πιθανότητα και για ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

Για το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ μίλησε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος. «Για κάποιες περιοχές ο συναγερμός είναι κόκκινος. Περιμένουμε πολύ νερό», τόνισε, δείχνοντας σε χάρτη τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.

«Η Τρίτη θα είναι χειρότερη μέρα, με τη Θεσσαλία, Ημαθία, Πιερία, Σποράδες, Ευρυτανία, Βόρεια Εύβοια και περιοχές της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από βροχοπτώσεις», σημείωσε, παρομοιάζοντας την «ψυχρή λίμνη» με τον «Ιανό», που είχε πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας.

Για σημαντική μεταβολή του καιρού, η οποία αναμένεται να δώσει μεγάλο όγκο νερού σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα, έκανε λόγο και ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την κακοκαιρία:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook