Παρέμβαση εισαγγελέα που ζητά από την Αστυνομία να ερευνήσει τις συνθήκες που έγινε το τροχαίο στη Λιβύη και αν διαπράχτηκαν ποινικά αδικήματα

Εντολή για την διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε την ζωή στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στην Λιβύη, έδωσε πριν από λίγο η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αστυνομία,

Με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις. Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

Στην εκδοχή του τροχαίου δυστυχήματος συγκλίνουν όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για τον τραγικό θάνατο των 5 μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη.

Ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών διέψευσε επίσης τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι η ΕΥΠ μεταβαίνει στη Λιβύη προκειμένου να συλλεχθούν επιπλέον πληροφορίες, επισημαίνοντας πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση συνέλεξε τις απαραίτητες πληροφορίες μετά το τραγικό συμβάν.

Ερωτήματα υπάρχουν, αρμόδιοι είναι το ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Άμυνας, είπε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρέχουν στην κυβέρνηση συνεχή ενημέρωση.

Τα ερωτήματα σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το αν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για μια επιχείρηση σε χώρα που μαστίζεται από πολυετή εμφύλιο.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα στηριχθεί στις καταθέσεις των επιζώντων της αποστολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τζιπ, το οποίο συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο, επέβαινε μια εξαμελής οικογένεια, η οποία μάλιστα συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δράσεις στην πόλη Ντέρνα.

Εκτός από τους τρείς στρατιωτικούς που τα στοιχεία τους δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα μετά την ταυτοποίηση των σορών (δείτε εδώ) , νεκρά είναι και τα δύο αδέλφια, η Άντζελα και ο Φίλιππος Μανδαλιός, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά ως διερμηνείς στην ελληνική αποστολή.

Σημειώνεται ότι τα πολιτικά κόμματα ζητούν ενημέρωση για το θέμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ απαιτεί σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook