Στη ΜΕΘ του Παίδων 5χρονο αγοράκι με σπάνιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο
Μάχη για τη ζωή του δίνει ένα πεντάχρονο αγοράκι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παίδων».
Το αγοράκι πάσχει από ένα σπάνιο πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), το οποίο εμφανίζεται στα παιδιά, 4-6 εβδομάδες μετά τη νόσησή τους από κορονοϊό.
Το σύνδρομο αυτό δημιουργεί καρδιολογικά προβλήματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο 5χρονος δεν νοσεί με κορωνοϊό, όμως έχει υψηλά αντισώματα Covid-19.
Τι είναι το MIS-C πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά
Το εν λόγω σύνδρομο (MIS-C πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά) μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, είχε ανησυχήσει για πρώτη φορά την επιστημονική κοινότητα πέρσι την άνοιξη, όταν εντοπίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και κατόπιν και στην Ευρώπη σε περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορονοϊού ήταν βαρύ.
Οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταλήξει κατά πόσο υπάρχει αιτιολογική συσχέτισή του συνδρόμου με την Covid-19 εκτός από χρονική.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου MIS-C – που συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα- διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου Καβασάκι, η οποία προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.α.
Η αιτία της Καβασάκι (από την οποία πάσχουν μόνο ένα έως τρία παιδιά ανά 10.000 στις δυτικές χώρες) είναι ένα μυστήριο και το ίδιο ισχύει για το σύνδρομο MIS-C.
Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία γυρνάει «μπούμερανγκ» στον οργανισμό τους.
Στα μικρά παιδιά –που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο- τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ατρόμητος – Κηφισιά 1-2: Μεγάλη νίκη για τους φιλοξενούμενους στο Περιστέρι
- Η Ιωάννα Μπέλλα: «Σταματήστε – Τα σχόλια για το σώμα και την εμφάνιση μου είναι bullying»
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η πρώτη εμφάνιση στη λαμπερή δεξίωση προς τιμήν Αμερικανών πεζοναυτών (βίντεο)
- Βεντέτα στα Βορίζια: Πριν 70 χρόνια το χωριό βυθίστηκε στο πένθος – 6 νεκροί και 14 τραυματίες
- «Γκέλα» του Παναθηναϊκού στο Πανθεσσαλικό – Έχασε από το Βόλο με 1-0
- Το σπίτι που «ξύπνησε» τη βεντέτα στα Βορίζια – Ο «σασμός» που παραβιάστηκε και τα θύματα της αιματοχυσίας
- ΕΛΤΑ: Τρίμηνη παράταση στην περιφέρεια – Ποια καταστήματα κλείνουν άμεσα, ποια μένουν ανοιχτά – Η νέα ανακοίνωση
- Ηράκλειο: Τι λέει η ΕΛΑΣ για το μακελειό στα Βορίζια – Φρουρούμενοι νοσηλεύονται δύο τραυματίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook