Παρατείνεται για μία εβδομάδα το lockdown στην Αττική, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα στην πρωτεύουσα παραμένουν ανησυχητικά.

Όσον αφορά στα μέτρα που θα ισχύουν μετά και την παράταση, δεν αλλάζει τίποτα και παραμένουν ίδια.

Όπως φαίνεται η επιδημιολογική εικόνα της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, όπου τα κρούσματα καθημερινά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ήταν αυτή που οδήγησε στην απόφαση.

Την ίδια στιγμή ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο Σάββατο θα βρίσκονται στο «κόκκινο»: η Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι), η Θεσπρωτία, η Σύρος, η Σάμος, η Άρτα, το Διδυμότειχο, ο Δήμος Λοκρών, η Αμφιλοχία, το Ηράκλειο και η Κορινθία.

Ακόμα, «κόκκινες» παραμένουν: η Κεφαλονιά, η Ηλεία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Αγιά, ο δήμος Πύδνας Κολινδρού, η Ζίτσα, το Ναύπλιο και η Τανάγρα.

Παράλληλα, κάνοντας αναφορά στην Λάρισα και στον Βόλο κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τη δυσμενή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας περιέγραψε και η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι το lockdown – ειδικά στην Αττική – δεν έφερε την επιθυμητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και έτσι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη χώρα.

Κατά μέσο όρο, παρατηρούνταν 1.590 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζεται σε 56 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία διασπορά του ιού.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η πίεση στο ΕΣΥ με 230 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 καθημερινά κατά μέσο όρο.

H Bάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές μικρές εξάρσεις – «πυρκαγιές», όπως είπε χαρακτηριστικά – του ιού σε όλη την Ελλάδα. Κύριες αιτίες θεωρούνται οι συναντήσεις σε σπίτια, οι εργασιακοί χώροι και οι κλειστές δομές.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα.

«Δεν παρατηρήθηκε η αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, περιμέναμε ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης», παραδέχτηκε η καθηγήτρια για το lockdown στην Αττική.

Πρόσθεσε ότι για αυτό ευθύνονται ο καλός καιρός, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διασπορά του ιού και τα πολλά μεταλλαγμένα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 μεταλλαγμένα στελέχη έχουν απομονωθεί στην επικράτεια και ως γνωστόν οι παραλλαγές του κοροναϊού μεταδίδονται πιο εύκολα.

Σήμα κινδύνου από ειδικούς

Σημειώνεται πως σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις τις τελευταίες ημέρες ειδικοί «έδειχναν» προς την κατεύθυνση της παράτασης του lockdown, με το φορτίο να παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, τη στιγμή που αυξάνονται τα περιστατικά μεταλλάξεων και ενώ διατηρείται η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κυρίως της Αττικής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook