Στη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας συμμετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών από μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Έτοιμη για διάλογο αλλά με την προϋπόθεση των ανοιχτών δρόμων δηλώνει η κυβέρνηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα από την Νίκαια της Λάρισας, η συνέλευση των εκπροσώπων των αγροτών και των κτηνοτρόφων για να παρθεί η απόφαση αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Στην σύσκεψη, συμμετέχουν 50 μπλόκα από 70 αγροκτηνοτροφικούς συλλόγους.


Η συμμετοχή στέλνει ένα δυνατό μήνυμα και προς την Κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό: πως έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αλλά μπορούμε με τον αγώνα μας να ανατρέψουμε πολιτικές και να επιβάλλουμε λύσεις προς όφελός μας… Πρέπει να δούμε πως θα οργανώσουμε καλύτερα τις κινητοποιήσεις μας, πως θα ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση ώστε να έχουμε ικανοποίηση των αιτημάτων μας» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται να συναινέσουμε στο χαμό μας. Θα αγωνιστούμε για να κερδίσουμε».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι για το μέλλον των κινητοποιήσεων είναι αποκλεισμοί εθνικών οδών, κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα και αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα οι αγρότες, όπως αναφέρει το onlarissa.gr εξετάζουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με αποκλεισμό των εθνικών οδών και του Ισθμού της Κορίνθου, κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ και διαδήλωση έξω από τη Βουλή, κλείσιμο μεγάλων τελωνείων αλλά και «εισβολές» για δράσεις με τα αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

Σε συνομιλία που είχε χθες ο πρωθυπουργός με δημοσιογράφους εμφανίστηκε ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες, υπογραμμίζοντας πως αναμένει πρώτα τις σημερινές αποφάσεις των αγροτών.


Στην χθεσινή ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στον αγροτικό κόσμο λέγοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε με την διαπραγμάτευση που έκανε στις Βρυξέλλες και διατήρησε τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όταν αυτοί μειωθήκαν για άλλες χώρες.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες μέσα στο πλαίσιο, όμως, κάποιων ορίων που προσδιορίζονται από την οικονομία».

«Μετρήσαμε τι μπορούμε να δώσουμε με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δοθήκαν» πρόσθεσε και επανέλαβε πως ότι περίσσευμα υπάρχει στον προϋπολογισμό επιστρέφεται στην κοινωνία με την προϋπόθεση όμως ότι θα κρατήσουμε ένα σταθερό τιμόνι.

«Δεν είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Κυβέρνηση για αγρότες: «Ναι στο διάλογο αλλά μόνο με ανοιχτούς δρόμους»

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τους αγρότες, με την προϋπόθεση ότι θα μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Αγρότες: Προειδοποιούν για μπλόκα στις Εθνικές Οδούς και τρακτέρ στην Αθήνα
Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις 18.00, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς.

Ηλεία: Στάση αναμονής από τους αγρότες – Έκλεισαν χθες το βράδυ την Ε.Ο Πατρών – Πύργου
Την εκτίμηση ότι οι αγρότες θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Πύργου.

Ο κ. Βομπίρης, μαζί με αντιπροσωπεία αγροτών της Ηλείας, ήταν καθ’ οδόν για την Λάρισα όπου σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των αγροτών όπου θα αποφασιστεί η συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων.
Στο μεταξύ χθες το βράδυ, οι αγρότες της Ηλείας προχώρησαν σε αποκλεισμό της Ε.Ο. Πύργου- Πατρών στο ύψος του κόμβου Αγ. Γεωργίου για μισή ώρα.

Φλώρινα: Ψήφισμα επέδωσαν στον Αντιπεριφερειάρχη οι αγρότες
Στα σύνορα της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία, στο τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα κατέληξε την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών της Φλώρινας, οι οποίοι παρέταξαν δεξιά και αριστερά της Εθνικής οδού τα τρακτέρ τους.

Στόχος, όπως ανέφεραν, είναι η ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών για τα αιτήματά τους. Λίγο νωρίτερα το κομβόι των τρακτέρ συγκεντρώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας και αργότερα συντονισμένα έφτασαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι έριξαν μπάλες με άχυρο. Έπειτα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Περιοχής Φλώρινας, στο πλαίσιο των Πανελλαδικών κινητοποιήσεων, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Σύμφωνα με το ψήφισμα όπως αναφέρει ανακοίνωση, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα ζητούν την εκτέλεση έργων υποδομής, αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κα.), εξάλειψη των Ελληνοποιήσεων σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργάτες γης, αναμόρφωση του ΕΦΚΑ, ένταξη γεωργικών προϊόντων σε κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, αναμόρφωση της νέας ΚΑΠ, πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης (πρασίνισμα – οικολογικά σχήματα) στα πρότυπα του 2022, ένταξη όλων των επιλαχόντων σχεδίων βελτίωσης της Δυτικής Μακεδονίας, απαγόρευση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπους, αποπεράτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην Δυτική Μακεδονία και μη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.

Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Περιοχής Φλώρινας θα βρεθούν σήμερα στην σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα συζητήσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook