Στις 18:30 το συλλαλητήριο των αγροτών - Τους υποδέχονται οδηγοί ταξί και πολίτες με επευφημίες – Έφτασαν στη Βουλή κορνάροντας.

Με κόρνες μπήκαν στην Αθήνα οι πρώτοι αγρότες το μεσημέρι, για να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο στις 6:30 το απόγευμα.

Ήδη τα πρώτα τρακτέρ έχουν σταθμεύσει στο Σύνταγμα, ενώ από νωρίς μπλόκο πεζών από την Κρήτη, ανάρτησαν πανό έξω από την Βουλή.


Οι Έλληνες αγρότες όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ.

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τί θα φας;», οι αγρότες από την κεντρική Ελλάδα ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το ταξίδι τους που άρχισε χθες το πρωί και διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας.

Το συλλαλητήριο, που αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένο για τις 6.30 το απόγευμα, ενώ έως τώρα η προσέγγισή τους στο κέντρο της Αθήνας γίνεται συντεταγμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με την αστυνομία, προκειμένου να περιορισθούν όσο γίνεται οι συνέπειες στη λειτουργία της πόλης. Το κέντρο της Αθήνας είναι πρακτικά αδιάβατο, ενώ η κυκλοφορία κλείνει προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των αγροτών που φτάνουν με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα, αλλά και με το μετρό, όσοι μετακινούνται με τα πούλμαν που θα σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι το κονβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πέρασε τις Αφίδνες και συνέχισε για την Αθήνα, με τα οχήματα να κινούνται με ταχύτητες περίπου 40 χλμ/ώρα. Λίγο μετά τη 1:30 έφτασαν στο Σύνταγμα τα πρώτα 9 τρακτέρ απο την Εύβοια. Ως άτυπη «επιτροπή υποδοχής» ιδιοκτήτες ταξί έχουν σταθμεύσει τα οχήματά τους στο ύψος της Σπύρου Πάτση επί της λεωφόρου Αθηνών με την τροχαία να έχει διακόψει την κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Οι αγρότες που έρχονται με λεωφορείο θα συναντηθούν στο ΟΑΚΑ και μετά με τα μέσα θα πάνε στο Σύνταγμα.
Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα φθάνουν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Στις 17:30 θα συγκεντρωθούν στη πλατεία Ομονοίας και στις 18:30 θα ξεκινήσουν τη πορεία τους προς το Σύνταγμα.
Μήνυμα στον αγροτικό κόσμο έστειλε ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Έκανε λόγο για δικαίωμα στις διαδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Αστυνομία.

Χαρακτήρισε «δίκαια» πολλά από τα αιτήματά τους. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

“Το αποθεματικό δεν είναι ατελείωτο, δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για τους αγρότες“, είπε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες περιλαμβάνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν ήδη σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται είναι οι εξής:
• Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα:

Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

• Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

• Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

• Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη Λεωφόρο Αθηνών μέλη του ΣΑΤΑ περιμένουν με τα ταξί τους τους αγρότες με τα τρακτέρ. Η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κλείνοντας τη δεξιά λωρίδα, ώστε οι οδηγοί να μπορέσουν να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” και εξήγησε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το μετρό, εκτός κι αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας που θα αναγκάσουν τις Αρχές να κλείσουν κάποια στάση του μετρό.

“Το πρώτο μέλημα της αστυνομίας είναι να μην έχουμε πρόβλημα όσον αφορά την ασφάλεια, την ομαλή μετάβαση και μετά την ομαλή αποχώρηση, την επόμενη ημέρα. Να μη δημιουργηθεί πρόβλημα για τους πολίτες” τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιώργος Καλλιακμάνης στην εκπομπή “NewsRoom”. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδίου, στο Σύνταγμα θα φτάσουν γύρω στα 150 τρακτέρ, ενώ θα αρχίσουν να αποχωρούν από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Τα αιτήματα των αγροτών

– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook