Οι έξι συλληφθέντες , μέλη της τρομοκρατρικής οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» όπως και οι 4 έγκλειστοι συγκατηγορούμενοι τους, βαρύνονται με κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες που αφορούν συνολικά πέντε ενέργειες της οργάνωσης.

Προφυλακιστέοι με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους και οι έξι συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» και φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον πέντε υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων, ανάμεσά τους η τοποθέτηση βόμβας σε τράπεζα των Πετραλώνων και η αποστολή φακέλου με εκρηκτικό μηχανισμό στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης με παραλήπτρια την Πρόεδρο Εφετών. Η συγκεκριμένη δικαστικός χειριζόταν ποινική υπόθεση του φερόμενου ως αρχηγού της τρομοκρταικής οργάνωσης ο οποίος είναι έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού.

Όλοι είχαν οδηγηθεί το πρωί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Συνολικά οι κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη δικογραφία είναι συνολικά δέκα. Ωστόσο, οι τέσσερις από αυτούς είναι κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας. Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης που κρατείται στις φυλακές Δομοκού, γνωστός αντιεξουσιαστής με ποινικό παρελθόν.

Οι έξι συλληφθέντες , ανάμεσα τους και δυο εν ενεργεία στρατιωτικοί με την ιδιότητα του πυροτεχνουργού,  απολογήθηκαν για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, μετά από δίωξη που τους έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία.

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, dna ενός εκ των έξι κατηγορουμένων, (και συγκεκριμένα του ενός από τους δύο κατηγορούμενους στρατιωτικούς) , εντοπίστηκε στον παγιδευμένο φάκελο με εκρηκτικό μηχανισμό, με παραλήπτρια την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Οι αρχές έχουν συλλάβει επίσης  και μια γυναίκα που φέρεται να σχετίζεται με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, η οποία ωστόσο αρνείται την κατηγορία και υποστήριξε ότι απλώς είχε περάσει από το σημείο στα Πετράλωνα όπου είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε τράπεζα .

Κατά την απολογία τους οι 4 από τους 6 κατηγορούμενους αρνήθηκαν τις κατηγορίες εις βάρος τους που αφορούν την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τράπεζα των Πετραλώνων τον περασμένο Γενάρη, την τοποθέτηση βόμβας σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Χαϊδάρι   αλλά και εμπλοκή στην αποστολή πακέτου με εκρηκτικά στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Ο πυροτεχνουργός της Πολεμικής Αεροπορίας τήρησε το δικαίωμα της σιωπής και ενας 36χρονος αποδέχθηκε μόνο μια επιμέρους πράξη. «Αποδέχομαι τη συμμετοχή μου ως οδηγός σε αυτή την πράξη. Δεν αποδέχομαι καμία άλλη. Γνωρίζω δύο από τους συγκατηγορούμενους μου που δεν έχουν καμία σχέση με τους υπόλοιπους», υποστήριξε ο 36χρονος κατηγορούμενος, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Μέλη της οργάνωσης σύμφωνα με την Αστυνομία, χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα και αυτοκίνητο είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε τράπεζα των Πετραλώνων τον περασμένο Γενάρη.

Ο οπλισμός που κατασχέθηκε, εντοπίστηκε από την Αντιτρομοκρατική σε σπίτι συλληφθέντα στο Γαλάτσι.
«Αρνούμαι τα πάντα. Δεν είχα καμία γνώση και καμία σχέση. Ιδεολογικά δεν ξέρω που ανήκουν οι υπόλοιποι και τι αντιπροσωπεύουν. Εγώ είχα τυχαία συμπτωματική κοινωνική επαφή με έναν εκ των συγκατηγορουμένων», δήλωσε ο 52χρονος κατηγορούμενος.

Δικηγόρος κατηγορούμενου: Επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο συνήγορος του ενός κατηγορουμένου, ο Νίκος Αλετράς, με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση «αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά».

Συγκεκριμένα, ο κύριος Αλετράς δήλωσε:
Αναφορικά με την εν λόγω σχηματισθείσα δικογραφία από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός, ότι όλες οι υπό διερεύνηση πράξεις είναι σε παρελθοντικό χρόνο και έχουν προκύψει από την συνδυαστική επισκόπηση και σύνδεση αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν έξι περιπτώσεις αποδιδόμενων κακουργημάτων κατά την ήδη ασκηθείσα ποινική δίωξη και αντίστοιχα έξι πλημμεληματικών κατηγοριών.


Σε κάθε περίπτωση η απόδοση της κατηγορίας της τρομοκρατικής οργανώσεως του άρθρου 187Α του Π.Κ. κατά την άσκηση ποινικής δίωξης την προηγούμενη τέταρτη, προφανώς συνιστά διακεκριμένη περίπτωση της βασικής μορφής του άρθρου 187 ΠΚ, κι ως εκ τούτου αποτέλεσε τον κυρίαρχο λόγο που συσχετίστηκαν αρκετές δικογραφίες με ιδιάζοντα ποινικό χαρακτήρα και κατ επέκταση συνενώθηκαν, με αποτέλεσμα την επίταση και διόγκωση των αποδιδόμενων κατηγοριών ώστε να απολογηθούν σήμερα οι συλληφθέντες κατηγορούμενοι ενώπιον κ. τακτικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πέραν αυτού με αφορμή και τη συγκεκριμένη δικογραφία όπως και πλείστες άλλες , αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά με αυτοτέλεια και και φυσικά όχι, την συνήθη αντίθετη διωκτική πρακτική των in rem διώξεων στα πλαίσια του διωκτικού μανδύα του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων , που καταλήγει στο νομικά παράδοξο αποτέλεσμα, του να απολογούνται το σύνολο των κατηγορουμένων ακόμα και για πράξεις που δεν σχετίζονται αυτουργικά.

Τέλος σχετικά με την τύχη του δικού μου εντολέα, που προφυλακίστηκε στα πλαίσια μιας ολιστικής αντιμετώπισης, πάρα το γεγονός ότι δισκογραφικά δεν υπήρχε απολύτως κανένα στοιχείο εμπλοκής του σε καμιά κακουργηματική πράξη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook