Με τον πατροπαράδοτο τρόπο, την αναβίωση του Διονυσιακού εθίμου «Μπουρανί», γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα ο Τύρναβος Λάρισας.

Εκατοντάδες επισκεπτών συρρέουν στην Κεντρική πλατεία της πόλης, όπου τα πειράγματα και τα πιπεράτα σχόλια δίνουν και παίρνουν γύρω από το καζάνι που βράζει.

Το ξακουστό «Μπουρανί» , το «έθιμο του Φαλλού» είναι το πρωτότυπο και τολμηρό έθιμο της Αποκριάς, που κλείνει κάθε χρόνο τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Τύρναβο.


Αποτελεί τούρκικη λέξη και σημαίνει λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο, το οποίο παρασκευάζουν οι Μπουρανίτες, για να υμνήσουν τη γονιμότητα της γης, την καρποφορία της φύσης και να την ευχαριστούν για τους καρπούς της.

Το παραδοσιακό έθιμο ξεκίνησε στον Προφήτη Ηλία από το Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου. Τα πειράγματα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην αγορά του Τυρνάβου.

Το έθιμο και οι ρίζες του
Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν κάθε χρόνο το «μπουρανί» για να υμνήσουν τη γονιμότητα της γης, τη φύση για τους καρπούς που προσφέρει στους ανθρώπους.


Το «μπουρανί» και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Τύρναβο εντοπίζονται το 1898, ενώ το διονυσιακό «έθιμο του φαλλού» προέρχεται από την Κεφαλλονιά.

Η λατρεία, και κυρίως η λιτανεία-περιφορά του φαλλού, ως σύμβολο της γονιμότητας, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των διονυσιακών τελετών για την εξασφάλιση της ευκαρπίας και ευγονίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook