Οι εξηγήσεις του Μητροπολίτη που αρνήθηκε για παιδαγωγικούς λόγους, όπως είπε, να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης Νικολέτας.

Ωστόσο η απόφαση του αυτή έχει προκαλέσει την οργή των συγγενών, καθώς ο Μητροπολίτης έστειλε απεσταλμένο στην κηδεία στο χωριό στην Κρήτη για να διαπιστώσει ότι η εντολή θα εκτελεστεί κατά γράμμα.

Η πρώτη δήλωση του Ιεράρχη, μετά το σάλο και τη θύελλα αντιδράσεων για την στάση του στην υπόθεση της 17χρονης Νικολέτας

«Η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει…Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει» δήλωσε μεταξύ άλλων μέσω του Cretalive ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα δέχεται καταιγισμό πυρών αλλά και κοινωνική κατακραυγή για την απόφαση του να μη τελεστεί η καθιερωμένη τελετή κηδείας στην περίπτωση της 17χρονης Νικολέτας, στο Μοχό.

«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”»;

Αναλυτικά η δήλωση του Μητροπολίτη στο Cretalive για την άρνηση να «διαβαστείθ» η 17χρονη Νικολέτα
«Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε.

Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δε γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε «αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο;»

Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε το Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης».

Φουντώνουν οι αντιδράσεις
Όλο και περισσότερος κόσμος αντιδράει σε αυτή την απόφαση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γεράσιμου, με έναν κάτοικο της περιοχής με μήνυμα του να αντιτίθεται σε αυτήν.

«Γιατί καταδικάσατε την οικογένεια, τα αδέλφια αυτής της άμοιρης κοπέλας σε τέτοιο μαρτύριο;. Θα έπρεπε να γίνει κανονικά η κηδεία γιατί μιλάμε για μια ψυχούλα που πέταξε στους ουρανούς και προφανώς έφυγε βασανισμένη και για ένα παιδί μόλις 17ετών».

Η μαθήτρια, σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε με τα πόδια από το σχολείο της, τελειώνοντας τις εξετάσεις και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στο κενό.

Οι έρευνες στρέφονται προς όλες τις κατευθύνεις και στο ενδεχόμενο η ανήλικη να αντιμετώπιζε προβλήματα ή να είχε προηγηθεί κάποιο περιστατικό που την αναστάτωσε.

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έχουν επανέλθει παλαιότερες τοποθετήσεις του εν λόγω Μητροπολίτη με αντιεμβολιαστικά κηρύγματα και η μάχη κατά της μάσκας.

Την ίδια ώρα, εκείνο που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια ένας 63χρονος καθηγητής Θεολογίας, πάλι στην Κρήτη, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση σύσσωμη η εκκλησία είχε δώσει το παρών στην κηδεία, και έψαλαν για τον 63χρονο που υπήρξε αγαπημένο πρόσωπο στην Μητρόπολη της Κρήτης.

«Η Εκκλησία κηδεύει του αυτόχειρες»
Η Παναγιώτης Υφαντής, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, μίλησε στο LIVE NEWS για τους λόγους που δεν διαβάστηκε το Ευαγγέλιο κατά την κηδεία της 17χρονης.

«Υπάρχουν κανόνες της Εκκλησίας που έχουν θεσπιστεί εδώ και αιώνες και δεν επιτρέπουν την εκκλησιαστική ταφή για να δοθεί ένα μήνυμα σε αυτούς που ενδέχεται να το κάνουν στο μέλλον. Η Εκκλησία πρέπει να ‘’φροντίσει’’ τον άνθρωπο που φεύγει. Υπάρχει ένα σκεπτικό που το επιτρέπει. Ένας άνθρωπος ο οποίος φτάνει σε κάτι τέτοιο υφίσταται σε τέτοια ψυχολογική πίεση που η βούλησή τους και η κρίση τους δεν είναι σωστή. Είναι ασθενείς και δεν μπορεί κανείς να ζητήσει ευθύνη από τον ασθενή. Η Εκκλησία κατά κανόνα το τελευταίο διάστημα εμπράκτως κηδεύει του αυτόχειρες γιατί τους θεωρεί ανθρώπους που δεν έχουν κρίση την ώρα που το τελούν».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook