ΟΙ διώξεις είναι σε βαθμό κακουργήματος και στρέφονται κατά μελών της διοίκησης του νοσοκομείου Αγρινίου και μελών της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αλλά και κάθε άλλου υπεύθυνου. Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν 17 συγγενείς των νεκρών. Συγκλονιστικές μαρτυρίες συγγενών.

Από τον εισαγγελέα Αγρινίου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για «ομαδικούς» θανάτους ασθενών που νόσησαν από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κατέληξαν σε διάστημα περίπου ενός μήνα, εντός νοσοκομειακής μονάδας, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πελοπόννησος» ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Αγρινίου για έκθεση σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος κατά μελών της διοίκησης του νοσοκομείου Αγρινίου και μελών της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αλλά και κατά άλλων προσώπων όπως αυτά προκύψουν από την ανάκριση, για τους συνολικά 40 θανάτους ατόμων ηλικίας, από 30 έως 67 ετών που εισήχθησαν, νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – Covid 19 και απεβίωσαν.

Η υπόθεση εισήχθη για τακτική ανάκριση στον ανακριτή Αγρινίου, όπου θα κληθούν ν’ απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και να καταθέσουν συγγενείς θανόντων, πραγματογνώμονες ιατροί κ.λπ.

Η άσκηση ποινικής δίωξης έρχεται έπειτα από τέσσερα χρόνια νομικών ενεργειών συνολικά 17 οικογενειών εκλιπόντων που αναζητούν απαντήσεις και εκπροσωπούνται από τον πατρινό ποινικολόγο Θανάση Διαμαντόπουλο και τον δικηγόρο Αθηνών Γιώργο Φεβρωνίδη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», «κλειδί» για την εξέλιξη της υπόθεσης, που κινδύνευε να τεθεί στο αρχείο, είναι στοιχεία, που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις ιατρικής πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκαν από δύο γιατρούς και υποβλήθηκαν αρμοδίως. Πρόκειται για γιατρούς νοσοκομείου της Αθήνας, που ανέλαβαν να μελετήσουν τους ιατρικούς φακέλους των θανόντων και να καταλήξουν ως φαίνεται σε συμπεράσματα, που άνοιξαν τον δρόμο για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών κατά συγκεκριμένων προσώπων, για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο.

Στο πλαίσιο της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευριπίδη Νικολάου, προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, τον Ιούνιο του 2021, κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς του πατρινού δικηγόρου Θανάση Διαμαντόπουλου, οι ιατρικές πραγματογνωμοσύνες ανατέθηκαν σε συνολικά εννέα γιατρούς νοσοκομείων σε Πάτρα και Αττική. Προσπάθεια που απέβη άκαρπη, καθώς επικαλούμενοι φόρτο εργασίας δήλωσαν «αδυναμία» να διεκπεραιώσουν το σχετικό αίτημα. Στάση που καθυστέρησε για τουλάχιστον δυο χρόνια την έρευνα για τα ποσοστά θνητότητας 100%, στη ΜΕΘ– Covid 19 του νοσοκομείου Αγρίνιου.

Υπενθυμίζεται πως της εισαγγελικής παρέμβασης ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου μετά και από σχετικό αίτημα του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Π», παρά το γεγονός πως η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, με έδρα την Πάτρα, από τα μέσα Μαΐου του 2021, ζητούσε ενημέρωση για τα αυξημένα ποσοστά θανάτων στη ΜΕθ -Covid 19, εκείνος δεν ανταποκρίθηκε. Είχαν προηγηθεί δημόσιες δηλώσεις του τότε βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και ιατρού Μάριου Σαλμά που άφηνε σαφείς υπαινιγμούς για τις ενέργειες του διοικητή, επισημαίνοντας: «Αυτό που συνέβαινε συνιστά περίεργο, μη φυσιολογικό και άξιο διερεύνησης. Οσοι μπήκαν στη ΜΕΘ Covid Αγρινίου πέθαναν όλοι».

Θανάσης Διαμαντόπουλος: Ξεκινά ο αγώνας δικαίωσης
Μιλώντας στην «Π» ο πατρινός ποινικολόγος Θανάσης Διαμαντόπουλος δήλωσε: «Ξεκινά ο αγώνας κατόπιν της άσκησης ποινικής δίωξης, τώρα πια έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Μέχρι να ασκηθεί η δίωξη, υπήρχε ο κίνδυνος να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο, λόγω του ότι δεν υπήρχαν επαρκής ενδείξεις. Παίρνει τον δρόμο αυτή η υπόθεση και νομίζω πως θα είναι τέτοια η πίεση η ηθική, ούτως ώστε να δοθεί μια απάντηση στους συγγενείς αυτών των αθώων θυμάτων τι τελικά έφταιξε. Θέλουμε να αποδειχθεί πράγματι ποιος είναι υπαίτιος. Υπήρχε αμέλεια ή ήταν “γραμμένο” από τον Θεό; Θέλουμε μια διερεύνηση που θα μας δώσει απαντήσεις από τι “έφυγε” το μέλος κάθε οικογένειας που εκπροσωπούμε.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος: «Μιλάμε για άτομα ηλικίας από 30 έως 67 ετών τα οποία δεν ήταν επιβαρυμένοι με βαριά νοσήματα. Εχω περιπτώσεις όπου ασθενής ήταν αθλητής και μετείχε σε πανελλήνιους αγώνες, ένας άλλος ήταν παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, υγιέστατοι. Και μάλιστα πολλοί από αυτούς, την παραμονή του θανάτου τους, τους είχε ανακοινωθεί ότι την επόμενη ημέρα θα έβγαιναν από τη ΜΕΘ. Πράγματι βγήκαν, αλλά δυστυχώς νεκροί».

Η μηνυτήρια αναφορά
Το επίμαχο χρονικό διάστημα, των αλλεπάλληλων θανάτων – όπως έχει γίνει γνωστό – δεν υπήρξε αίτημα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου για ενίσχυση της ΜΕΘ Covid -19 με εξειδικευμένο προσωπικό, αντιθέτως αν και αποτελούσε το πιο νευραλγικό Τμήμα στέλνονταν επικουρικοί και ανειδίκευτοι γιατροί.

Το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Πελοπόννησος» τον Ιούνιο του 2023, αναφέρεται ξεκάθαρα σε διοικητικές και ποινικές ευθύνες της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα αδικήματα κακουργηματικής φύσης, αποκαλύπτοντας ότι η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας διαχειρίστηκε το νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό με κριτήρια προσωπικών σκοπιμοτήτων.

Περιλαμβάνει, επιπλέον, δημοσιεύματα που αφορούν σε σοβαρότατες ευθύνες και παραλείψεις της διοίκησης του ΓΝ Αγρινίου και επί λέξει σημειώνεται: «… τίθεται εν αμφιβόλω, τόσο η υλικοτεχνική υποδομή του Νοσοκομείου αυτού, καθώς και η επιστημονική επάρκεια του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού».

Έφη Τσούνη: «Ποιος ετοιμοθάνατος τρώει πρωινό;»

Η σύζυγος του 58χρονου Γιώργου Τσούνη από τοΠαναιτώλιο, που κατέληξε -ξαφνικά- στη ΜΕΘ Covid -19 του Νοσοκομείου Αγρινίου, δήλωσε στην «Πελοπόννησο»: «Ο άνδρας μου πέθανε 11 Μαΐου του 2021. Πέντε ημέρες πριν εισήχθη στη ΜΕΘ και του χορηγήθηκε οξυγόνο μέσω μάσκας. Μέχρι την τελευταία στιγμή το οξυγόνο του ήταν υψηλό, πώς ξαφνικά τον διασωλήνωσαν;. Είναι δυνατόν να μιλάω το πρωί μαζί του, να τρώει πρωινό και μετά από δυο ώρες να μου τον πεθάνουν; Ποιος είναι αυτός ο ετοιμοθάνατος που τρώει πρωινό;».

Αναφερόμενη στην τελευταία επικοινωνία μαζί του η κα. Εφη θυμάται: «Τον κάλεσα στο κινητό και του λέω Γιώργο μου πώς είσαι; και μου απάντησε “όλα καλά, το οξυγόνο μου 97, δεν έχω πυρετό, έφαγα πρωινό, ήπια τσάι με φρυγανιές”… σε δυο ώρες με καλούν στο τηλέφωνο για να μου πουν ότι τον διασωληνώνουν και μετά από λίγες ώρες με ενημέρωσαν πως έπαθε ανακοπή, τον επανέφεραν και υπήρξε και δεύτερη ανακοπή».

Βίκυ Γιαννοπούλου: «Εφυγε απο ενδονοσοκομειακό μικρόβιο»
Η Βίκυ Γιαννοπούλου μητέρα δύο αγοριών ανέφερε στην «Π»: «Είναι σαν να ήρθε ένα αρπακτικό και τον πήρε μέσα από το σπίτι μας και δεν καταλάβαμε τι μας έγινε, η ΜΕΘ δεν ήταν αυτή που πήγε ο Γιώργος, ούτε ΜΑΦ δεν θα το χαρακτήριζα με αυτά που γνωρίζω σήμερα. Ηταν ένα άνθρωπος υγιέστατος, χωρίς υποκείμενο νόσημα, ποτέ δεν είχε νοσηλευθεί δεν είχε προβλήματα υγείας, ένα θηρίο ήταν. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε, ήταν ένα άνθρωπος που έστυβε την πέτρα. Ηταν πάρα πολύ γερός άνθρωπος».

Ο σύζυγός της Γιώργος Καραγιάννης 51 ετών, από το Καρπενήσι, έφυγε από τη ζωή στις 17 Δεκεμβρίου του 2020. «Το χαρτί θανάτου του δεν γράφει ότι έφυγε από κορονοϊό, αλλά από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο» και αναρωτιέται:«40 στους 40 ασθενείς χάθηκαν, οκτώ κρεβάτια άδειαζαν καθημερινά και άνθρωποι τους πέθαιναν, ένας από όσους εργάζονταν στη ΜΕΘ δεν διερωτήθηκε πως κάτι δεν πάει καλά; Πώς πήγαιναν ήσυχοι στα σπίτια τους; Καταλαβαίνετε πόσες αμέλειες υπάρχουν εκεί; Αυτοί είναι δολοφόνοι…».

Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook