«Η ιστορία γράφεται από τους νικητές» είχε πει ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η Αιμιλία Τσουλφά ξέρει από νίκες αλλά και να γράφει ιστορία.

Η 48χρονη «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας, και μητέρα τριών παιδιών, με παρτενέρ την Αριάδνη Σπανάκη, πήραν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ύστερα από 11 συγκλονιστικές ιστιοδρομίες που διεξήχθησαν στη Βιλαμούρα της Πορτογαλίας. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των 470, στην κατηγορία των ανδρών, οι Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής και οι Βασίλης Παπουτσόγλου – Γιάννης Ορφανός θα αγωνιστούν στην κούρσα των μεταλλίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής κλάσης των 470 που δύο πληρώματα μας θα βρεθούν σε κούρσα μεταλλίων σε ένα πρωτάθλημα κόσμου.

«Θέλουμε να ευχαριστηθούμε τον αγώνα και ας κερδίσει ο καλύτερος» είχε δηλώσει η Αιμιλία Τσουλφά στο kathimerini.gr, λίγες ώρες πριν φορέσει τη νιτσεράδα της για να μπει στη θάλασσα της Βιλαμούρα. Μέχρι και την τελευταία ιστιοδρομία το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο. Την ελληνική πρόκριση εκτός από τις Σπανάκη – Τσουλφά διεκδικούσαν οι Μαρία Μπόζη – Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, ένα έμπειρο και νεανικό πλήρωμα. Στις πρώτες ιστιοδρομίες της διοργάνωσης οι Σπανάκη – Τσουλφά ήταν μπροστά από το ταλαντούχο πλήρωμα από τη Θεσσαλονίκη αλλά, στη συνέχεια, οι νεαρές αθλήτριες κάλυψαν τη διαφορά. Τα πάντα κρίθηκαν στην τελευταία κούρσα όπου το σκάφος με τη «χρυσή» Ολυμπιονίκη πλασαρίστηκε 18ο με 139 β.π. και οι Μπόζη – Κλωναρίδου 20ες με 142 β.π.

«Προσπαθώ ακόμα να το συνειδητοποιήσω. Ήταν μια πιεστική ημέρα. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να πάψεις να οραματίζεσαι και να προσπαθείς για αυτά που πιστεύεις», δήλωσε η Αιμιλία Τσουλφά, και όταν την ρωτήσαμε τι της είπαν οι τρεις κόρες της –αθλήτριες ιστιοπλοΐας και αυτές, μας απάντησε: «Χθες η 11χρονη Λυδία μού είπε με νάζι «το καλό που σου θέλω αύριο πρέπει να πας καλά». Οπότε είπα στην ομάδα ότι πρέπει να πάμε καλά γιατί έχω τέτοιες εντολές», λέει γελώντας.

Η Αιμιλία Τσουλφά επέστρεψε στην αγωνιστική δράση ύστερα από 16 χρόνια. Με την Αριάδνη Σπανάκη προπονούνται μαζί λιγότερο από ένα χρόνο, και, εξαιτίας της πανδημίας, δεν είχαν την ευκαιρία να συναγωνιστούν με άλλα δυνατά πληρώματα. «Ήταν ένας δύσκολος αγώνας. Για εμάς ήταν η πρώτη μας συμμετοχή σε αγώνα στο εξωτερικό και είχαμε απέναντί μας τις κορυφαίες που προετοιμάζονται μαζί πολλά χρόνια. Αυτό μας έφερε πολύ άγχος», δήλωσε ο προπονητής των αθλητριών Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Η Αιμιλία Τσουλφά μαζί με τη Σοφία Μπεκατώρου είχαν κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στα 470, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η πρώην παρτενέρ της παρακολουθούσε με αγωνία όλες αυτές τις ημέρες την προσπάθεια της παλαιάς συναθλήτριάς της. Όταν ολοκληρώθηκε ο αγώνας έγραψε σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης: «Έκανε υπερήφανα τα τρία κορίτσια της και όλους εμάς».

Εντυπωσιάζουν και τα ανδρικά πληρώματα των 470 που προκρίθηκαν στην κούρσα των μεταλλίων, και αύριο (13/3) θα κριθεί ποιο από τα δύο θα πάρει την πρόκριση για το Τόκιο. Μέχρι τώρα προηγούνται οι Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής, οι οποίοι είναι 5οι με 81 β.π., και, μαθηματικά, μπορούν να διεκδικήσουν και το χάλκινο μετάλλιο. Οι Παπουτσόγλου – Ορφανός βρίσκονται στην 8η θέση με 98 β.π.

Και στην κούρσα των μεταλλίων, στις γυναίκες, υπάρχει ένα πλήρωμα που έχει άμεσα σχέση με τη χώρα μας, και διεκδικεί μετάλλιο. Η, γεννημένη στην Ελλάδα, Αφροδίτη Ζέγκερς μαζί με τη Λόμπκε Μπερκχούτ και προπονητή τον Κώστα Τριγκώνη βρίσκονται στη 2η θέση. Το πλήρωμα της Ολλανδίας απέχει μόνο τρεις βαθμούς από το ισπανικό, που είναι πρώτο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook