Πρόστιμα ύψους 532.7000 ευρώ για 1.652 παραβάσεις επέβαλαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες το Σάββατο, στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Επίσης έγιναν και 52 συλλήψεις.

Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν το Σάββατο, 13.03.2021 συνολικά 77.465 ελέγχους και κατέγραψαν 1.652 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.
Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (67.315).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων
Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)

Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε είκοσι έξι (26) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και για τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.
β) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε συνολικά σε δεκατέσσερις (14) συλλήψεις και σε επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 43.000€ σε διοργανωτές ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες και σε επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 45.600€ σε εκατόν πενήντα δύο (152) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

γ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οβελιστηρίου-σνακ μπαρ και από 300€ σε επτά (7) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

δ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας-σνακ μπαρ και από 300€ σε επτά (7) άτομα που βρίσκονταν στο κατάστημα, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ε) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ-σνακ μπαρ και από 300€ σε τέσσερις (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

στ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 5.000€ σε ιδιοκτήτη καφενείου για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ζ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος λιανικού εμπορίου και από 300 ευρώ σε επτά (7) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

η) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 5.000€ σε φυσικό πρόσωπο για παραβίαση κατ’ οίκον περιορισμού, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

θ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη δύο (2) ατόμων για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (κορωνοϊού) και από 300€ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ι) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη τριών (3) ατόμων για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (κορωνοϊού) και σε επιβολή ισάριθμων προστίμων των προστίμων των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ια) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 300€ σε δύο (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

ιβ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000€πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και 300€ σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

ιγ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη παντοπωλείου, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ιδ) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ δύο (2) πρόστιμα των 5.000€ για παράνομη είσοδο στη χώρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

ιε) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ από 3.000€ πρόστιμο σε δύο (2) καταστήματα για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας, στην Περιφέρεια Κρήτης.

ιστ) Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ δύο (2) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

ιζ) Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 25.100€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

ιη) Επιβλήθηκε από την ΕΑΔ ένα (1) διοικητικό πρόστιμο αξίας 300€ σε κατάστημα για μη ανάρτηση εγγράφου σχετικά με το μέγιστο αριθμό επιτρεπομένων πελατών εντός του καταστήματος, στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει ήδη αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook