Αναπροσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα του lockdown ανακοίνωσε ο Άκης Σκέρτσος, καθώς η κυβέρνηση αναζητά «βαλβίδες αποσυμπίεσης».

Συγκεκριμένα αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί), όπως ισχύει και τις καθημερινές.

Λαμβάνοντας υπόψιν την κούραση των πολιτών, αλλά και το γεγονός ότι το lockdown δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο αποδοτικό.

Εκτός από τη διεύρυνση έτσι του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών, αποφασίστηκε το άνοιγμα των κομμωτηρίων από το Σάββατο (20/03). Παράλληλα, το λουκέτο θα βγει επίσης από τα κέντρα αισθητικής και περιποίησης άκρων (μανικιούρ – πεντικιούρ).

Όλα τα παραπάνω θα ανοίξουν με ραντεβού και αυστηρά μέτρα προστασίας και αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ ως τις 05.00 το πρωί για ολόκληρη τη χώρα καθ΄όλη τη διάρκεια της της εβδομάδας από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.
Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων για επίσκεψη έως τριών ατόμων με μάσκα και τον κωδικό «6» με SMS στο 13033.
Επιτρέπεται η επίσκεψη στα πάρκα, μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Τέλεση λειτουργίας με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με το SMS 6.
Κυβέρνηση και ειδικοί θέλουν να προχωρήσουν με μικρά και σταθερά βήματα, ανοίγοντας σταδιακά τις δραστηριότητες, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση.

«Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη χορήγηση δωρεάν τεστ, που ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του. Θα μπορούν να γίνονται το λιγότερα 300.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα, με δυνατότητα κάθε πολίτης να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα. Ο καθένας θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα το μήνα, ένα για κάθε εβδομάδα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.
«Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ. Ήδη, τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να αγοράζει και επιπλέον» σημείωσε ακόμη.

«Τα μέτρα δουλεύουν, στερούν την ελευθερία μας αλλά φέρνουν αποτέλεσμα» επεσήμανε ακόμη ο υφυπουργός, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας που είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, έκανε λόγο για κατακόρυφη αύξηση των ΜΕΘ σε σχέση με το 2019, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμα και αν είχαμε 10 εκατ. ΜΕΘ και άλλα τόσα ΜΜΜ» πάλι δεν θα λύνονταν το πρόβλημα της πανδημίας.

«Το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλες πιέσεις και έχουμε επιστρατεύσει όλους τους πόρους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» ισχυρίστηκε, ενώ συμπλήρωσε πως «στο τρίτο κύμα κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν πήραμε έγκαιρα μέτρα».

Αναφορικά με τον λόγο που τα μέτρα δεν φαίνεται να λειτουργούν, απέδωσε την ευθύνη στην κούραση των πολιτών, τις μεταλλάξεις και τις κινητοποιήσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook