Λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για την εξέλιξη της πανδημίας, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες.

Tη χρυσή τομή ψάχνουν να βρουν κυβέρνηση και ειδικοί, προκειμένου να επανεκκινηθούν οι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μετά το πολύμηνο lockdown.

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά ενώ ουσιαστικά όλα «είναι στον αέρα». Όπως γίνεται κάθε φορά, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που θα καθορίσουν τι θα ανοίξει και πότε.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο, το άνοιγμα των καταστημάτων θα καθοριστεί από την πορεία των κρουσμάτων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τα δύο σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι:

Είτε στις 29 Μαρτίου με click away για παραλαβή προϊόντων με ραντεβού από το κατάστημα και με κωδικό SMS που θα έχει ισχύ για τρεις ώρες και μόνο για μία φορά την ημέρα.
Είτε στις 5 Απριλίου, σε περίπτωση που Πέμπτη και Παρασκευή τα κρούσματα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, εκείνο που φοβίζει τους ειδικούς δεν είναι η μεταδοτικότητα μέσα στα καταστήματα, αλλά η κινητικότητα. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, στόχος είναι όταν ανοίξουν τα καταστήματα να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος αφορά το άνοιγμα των σχολείων, με άνοιγμα:

Στις 12 Απριλίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Στις 19 Απριλίου τα Δημοτικά, ουσιαστικά για μάθημα μόνο μία εβδομάδα δηλαδή πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Όσον αφορά τον κλάδο της εστίασης, παραμένει ως στόχος το άνοιγμα καφέ και εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους στις 19 Απριλίου, με την ελπίδα ότι θα το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μετά από έναν μήνα.
Τέλος, αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που επικαλείται το ρεπορτάζ, στόχος είναι να επιτραπεί από τη Μεγάλη Δευτέρα, 26 Απριλίου, με την επισήμανση ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook