«Πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα» λένε οι επιστήμονες (video)
O καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησαν για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.
«Τα στοιχεία από τις αναλύσεις λυμάτων στην Αττική λένε τα εξής: Την προηγούμενη εβδομάδα κλείσαμε με μία ύφεση 27%. Πρέπει να δούμε αν συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα αυτή η τάση. Εμείς βλέπουμε πολύ υψηλό ιικό φορτίο, που σημαίνει μια σταθερή διασπορά στην κοινότητα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η ύφεση, ώστε να υπάρξει τάση», είπε ο κ. Θωμαΐδης αναφορικά με την κατάσταση με τη διασπορά του ιού στην Αττική αυτή τη στιγμή.
«Τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία και ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός. Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
Τι θα γίνει το Πάσχα
«Αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να πέσει το ιικό φορτίο. Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης αναφορικά με το τι θα γίνει το Πάσχα.
«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος.
«1-2 φορές την εβδομάδα να γίνονται τα self-tests»
«Τα self-tests είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο. Πρέπει να γίνει καλή ενημέρωση του κόσμου για το πώς να το χρησιμοποιεί. Γενικά αν κάποιος βρίσκεται σε κλειστές δομές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης, καλό θα ήταν να γίνεται αυτό το τεστ 1-2 φορές την εβδομάδα. Δε σημαίνει ότι επειδή είναι αρνητικό το τεστ, δεν χρειάζεται πχ να φοράμε μάσκα. Όλα θα μπορούσαν να ανοίξουν σιγά – σιγά, υπό προϋποθέσεις», ανέφερε τέλος ο κ. Βατόπουλος αναφορικά με τα self-tests.
Από την Κοινωνία Ώρα Mega
Ολες οι Ειδήσεις
- Τσίπρας για «δίπλωμα οδήγησης»: Αν κάποιος δεν θα μπορούσε να οδηγεί ούτε πατίνι είναι ο κ. Μητσοτάκης (βίντεο)
- Ιρανικά ΜΜΕ: Το προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν με παύση των εχθροπραξιών στον Λίβανο, άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ, άρση κυρώσεων στο πετρέλαιο, δεσμεύσεις για τα πυρηνικά – Τα 14 σημεία
- Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες, χαλάζι, μπουρίνια και πολλούς κεραυνούς – Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
- Ποια είναι η Danae που έχει κάνει viral το τραγούδι Ki Allo στο TikTok
- Axios: Τι περιλαμβάνει η «συμφωνία του Ισλαμαμπάντ» των ΗΠΑ με το Ιράν που ο Τράμπ είναι έτοιμος να υπογράψει
- ΜΠΛΕ ΩΡΕΣ: Μια δυνατή ιστορία έρχεται στον ΣΚΑΪ – Δείτε το τρέιλερ
- Μητσοτάκης: Άδικη η κριτική Καραμανλή και Σαμαρά, είμαι ο μόνος που πήγα στην Άγκυρα και έθεσα το casus belli
- Κατερίνα Καινούργιου: Οι πρώτες φωτογραφίες με μαγιό 2,5 μήνες μετά τη γέννηση της κόρης της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook