Παρατείνονται τα μέτρα lockdown, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του στη χώρα, βάζοντας «φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στο «βαθύ» κόκκινο παραμένουν, μεταξύ άλλων, οι Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, σε βαθύ κόκκινο εντάσσονται από αύριο:
η ΠΕ Κοζάνης
η ΠΕ Πέλλας
ο δήμος Γρεβενών
ο δήμος Κιλκίς και
ο δήμος Βέροιας
Ο σταθερά υψηλός αριθμός των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία – τα οποία εδώ και καιρό λειτουργούν στο «κόκκινο» – είναι «τροχοπέδη» στον κυβερνητικό σχεδιασμό για άρση του lockdown.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, κάνοντας λόγο για σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων μετά από 7 εβδομάδες.

Τόνισε δε, πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός περίπου στο 6%.

Πιο αναλυτικά:

«Στο επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα μία σταθεροποίηση. Ο μέσος όρος είναι 2.500 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε 23.500 ενεργά κρούσματα. Βλέπουμε μία σταθεροποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι.

Ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% την προηγούμενη εβδομάδα. Μας ενδιαφέρει ο δείκτης θετικότητας στα νοσοκομεία και σε τυχαία δειγματοληψίας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει επιβαρυνθεί το φορτίο στη Μακεδονία. Έχουμε κάλυψη ΜΕΘ στο 77%.

Θέλω να αναφερθώ και στις ανθρώπινες απώλειες. Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας είναι σταθερά κάτω από 5%. Μειωμένη είναι και η πιθανότητα της βαριάς νόσησης, πιθανόν λόγω της καλύτερης παροχής υπηρεσιών.

Ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επιβαρύνουν. Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν.

Στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας. Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων και των νέων ασθενών. Η βασική στρατηγική είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά και η αποφυγή ενός ακόμα κλεισίματος.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η χρήση σε ανοιχτούς χώρους. Συζητείται η χρήση διπλής λη ενισχυσμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα ατομικά τεστ. Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους πολίτες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους ασυμπτωματικούς και την ιχνηλάτιση των επαφών τους έγκαιρα. Το αρνητικό τεστ θα πρέπει να διαπιστώνεται και με ένα μοριακό τεστ.

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook