Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι επιστήμονες σχετικά με το άνοιγμα ή όχι του λιανεμπόριου αλλά και των σχολείων.

Το -σχεδόν- σίγουρο είναι πως το άνοιγμα στο λιανεμπόριο θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες.

«Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με συμμάχους στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα, τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς, τη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα self test» είπε χαρακτηριστικά ο Άκης Σκέρτσος.

Πάντως η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ έχει φτάσει τους 735 και οι νοσηλευόμενοι είναι 5.125. Ωστόσο, άπαντες συμφωνούν πως το υφιστάμενο lockdown δεν αποδίδει όσο θα ήθελαν οι επιστήμονες.

Τα βήματα και οι στόχοι

Το πρώτο βήμα αναμένεται να είναι αυτό της οικονομίας. Πολλοί είναι πλέον οι επιστήμονες που μιλούν για άνοιγμα του «μικρού» λιανεμπορίου και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Από τη μία, εξετάζονται οι τρόποι του click away και του click in shop και από την άλλη, η πλήρης απελευθέρωση με μόνους περιορισμούς τον αριθμό των καταναλωτών στα καταστήματα και την υποχρέωση sms στο 13032 το οποίο θα έχει όριο τριών ωρών μία φορά την ημέρα.

Αν και στο κυβερνητικό επιτελείο θα ήθελαν να αποφύγουν να θέσουν ακριβείς ημερομηνίες στο τραπέζι, καθώς οι …υποσχέσεις για άνοιγμα που τελικά δεν πραγματοποιούνται, έχουν άσχημα αποτελέσματα σε πολίτες και αγορά, είναι γνωστό πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Ωστόσο αυτό θα κριθεί από την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τη Δευτέρα 5 Απριλίου να ανοίξουν και τα σχολεία, και ειδικότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλες τις περιοχές. Προϋπόθεση, η υποχρέωση εβδομαδιαίου self test μαθητών και καθηγητών.

Πάντως, ορισμένοι εκ των ειδικών κρίνουν πως το άνοιγμα θα πρέπει να προγραμματιστεί για μετά τις 12 Απριλίου.

Άλλο ένα θέμα για το οποίο είναι πιθανόν να αποφασίσουν αυτήν την εβδομάδα οι επιστήμονες είναι αυτό των διαδημοτικών μετακινήσεων, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα δεδομένο…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook