Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων, παρά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 4.340 χθεσινών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το σχέδιο αποσυμπίεσης, που προγραμματίζει η κυβέρνηση συζητήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και συνεργάτες του.

Παρά τα χιλιάδες κρούσματα, αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η πορεία της πανδημίας έχει πιάσει την κορύφωσή της και θα ακολουθήσει η φθίνουσα πορεία, που θα φανεί το επόμενο διάστημα. Και για αυτό τον λόγο, αιτιολογείται η ανάγκη για άνοιγμα της αγοράς αλλά και για απελευθέρωση δραστηριοτήτων για τους πολίτες.

Βεβαίως και στο Μαξίμου υπάρχει φόβος πως η ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων θα δώσει ένα λάθος μήνυμα στην κοινωνία. «Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις» είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος…

Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική εισήγηση για «ανάσες ελευθερίας» μέσω ενός μερικού ανοίγματος είναι η ανάγκη αποφόρτισης της κοινωνίας, η οποία δείχνει να είναι στα όρια της. Εξάλλου, άπαντες παραδέχονται πως το lockdown με τον τρόπο που υλοποιείται σήμερα, δεν έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα…

Συνεδριάζουν οι ειδικοί

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει και είναι πιθανόν να καταλήξει σήμερα στην εισήγησή της, ενώ υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί ακόμα μία σύσκεψη την Πέμπτη…

Το πρώτο μέτρο που μπορεί να αναθεωρηθεί είναι η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το Σάββατο, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθούν αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας που θα παραμείνει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Άλλωστε ήδη σε έναν βαθμό οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται αν ο πολίτης είναι πεζός ή αν επιθυμεί να μεταβεί σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής.

Στόχος είναι και το προσεκτικό άνοιγμα και του λιανεμπορίου. Πριν λίγες μέρες φάνταζε σχεδόν αδιανόητο να ανοίξει το λιανεμπόριο από τις 5 του μήνα, όμως τα νέα δεδομένα και οι εισηγήσεις λένε πως αρχικά μπορεί να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα. Η εισήγηση από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει η λειτουργία των επιχειρήσεων με φυσική παρουσία των καταναλωτών, μετά από αποστολή μηνύματος στο 13032 και χρονικό όριο τριών ωρών για τις αγορές. Επικρατέστερο σενάριο πάντως, είναι η αρχή να γίνει με την μέθοδο του click away. Μέχρι τώρα, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν στις 5 Απριλίου τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Για τις 12 Απριλίου προγραμματίζεται το άνοιγμα των σχολείων… Κυρίως των Λυκείων και πιθανόν και των Γυμνασίων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών. Η ημερομηνία πάντως θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι διαθέσιμα στην χώρα μας τα self tests αφού θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και καθηγητές.

Καμία κουβέντα δεν φαίνεται να γίνεται ακόμα για την εστίαση, η οποία μάλλον προγραμματίζεται για Μάιο…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook