Το «μονοπάτι» της σταδιακής άρσης του lockdown ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Έτσι λοιπόν, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο ανεβάζει και πάλι ρολά, ξεκινώντας με τα μικρά καταστήματα που ανοίγουν. Το άνοιγμα θα γίνει τόσο με τη μέθοδο του click away, όσο και με αυτή του click in shop.

Επίσης από το Σάββατο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα εφαρμοστεί πιλοτικό άνοιγμα διαδημοτικών μετακινήσεων με τη χρήση κωδικού 6.

Πρόκειται, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, για μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο.

Όσο για τη λειτουργία των σχολείων, αυτή θα αξιολογηθεί ξανά τις επόμενες ημέρες, όπως και το άνοιγμα των  πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Σε νοσοκομείο covid μετατρέπεται το Θριάσιο

Σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοϊό μετατρέπεται το Θριάσιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Στόχος είναι μέχρι τις 7 Απριλίου να διαθέτει 130 απλές κλίνες και 33 κλίνες ΜΕΘ , ενώ σταδιακά θα μπορεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας να αναπτύξει 180 κλίνες covid.

Τα non covid περιστατικά του Θριασίου θα διακομιστούν σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ μαζί με το Ασκληπιειό θα υποστηρίζει τις γενικές εφημερίες.

Παράλληλα με τη χρήση καρδιολογικών κλινικών δημιουργούνται 51 καινούργιες κλίνες ΜΕΘ για covid στην Αττική. Από αυτές τις 51 κλίνες ΜΕΘ οι 16 δημιουργούνται στον «Ευαγγελισμός», οι 5 στο «Γεννηματάς», οι 7 στο «Ιπποκράτειο», οι 10 στο «Κωνσταντοπούλιο», οι 4 στο «Αττικό».

Ο Βασίλης Κικίλιας παράλληλα εξέφρασε την ανυσηχία του και για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως ανέφερε έχει ζητήσει από τον Νίκο Χαρδαλιά να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε προσοχή για τις επόμενες μέρες λέγοντας ότι μεγάλη η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε απευθυνόμενος προς τους πολίτες:

«Οι άνθρωποι της υγείας και της πολιτικής προστασίας σας φρόντισαν και σας φροντίζουν κάτω από εξαιρετικά κρίσιμες και πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες. Δεν έλλειψαν ποτέ από το πλευρό σας τη στιγμή της ανάγκης και της μάχης. Τεστάροντάς σας για covid σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Εμβολιάζοντάς σας γρήγορα με ασφάλεια, ευγένεια και σεβασμό. Οι 100000 υγειονομικοί επιτελούν ύψιστο καθήκον με αυταπάρνηση».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συμπεριφορά που θα πρέπει να επιδειχτεί από τους πολίτες ενόψει των αλλαγών στα περιοριστικά μέτρα ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αντέξει το ΕΣΥ που δοκιμάζεται αλλά και οι ευάλλωτες ομάδες».

«Σας ζητώ κάτι απλό και δύσκολο. Ότι και αν κάνετε όπου και αν πάτε πρέπει να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισυπτικό. Είναι πολύ πιο μεταδοτικές οι μεταλλάξεις. Τις λίγες επόμενες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούρασή μας μπροστά τον κίνδυνο της απώλειας ζωών των αγαπημένων μας ανθρώπων. Σας ζητώ να προστατέψετε τους γύρω σας και να προστατευθείτε» είπε και πρόσθεσε ότι και η «οικογενειακή φούσκα» απαιτεί προστασία καθώς «αν επεκτείνουμε τις μαζώξεις σε σπίτια θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που αγαπάμε».

«Θα κάνουμε ότι απαιτείται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ με όλους τους δυνατούς τρόπους» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook