Άγχος έχουν δημιουργήσει στον πληθυσμό οι ειδήσεις για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί σε ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, με αποτέλεσμα τα άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποφύγουν.

Η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει για όλες τις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται αυτό το διάστημα και όσοι ανήκουν σε αυτές μπορούν να δούν -βάσει των εβδομάδων- ποιο είναι το εμβόλιο που πρόκειται να κάνουν.

Ως εκ τούτου, άτομα που είναι υποψήφια για το εμβόλιο της AstraZeneca μπαίνουν στην πλατφόρμα, αλλάζουν εμβολιαστικό κέντρο και κλείνουν ραντεβού για κάποιο από τα άλλα δύο εμβόλια που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στη χώρα.

Η δυνατότητα αλλαγής του εμβολίου που δεν υπήρχε στην αρχή, όταν ο καθένας έπαιρνε αναγκαστικά ότι προοριζόταν για την ηλικία του, υπάρχει πλέον. Όλοι όσοι είναι στις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται τώρα μπορούν βλέποντας το επόμενο ραντεβού να καταλαβαίνουν εάν είναι AstraZeneca (περίπου τρεις μήνες), Pfizer (τρεις εβδομάδες) και Moderna (ένας μήνας) αφού η πλατφόρμα άνοιξε για όλους.

Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν πως τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς της AstraZeneca γίνονται στο 95%. Άλλες πηγές όμως αναφέρουν ότι σε αρκετά εμβολιαστικά κέντρα γίνονται περισσότερα από τα άλλα εμβόλια και λιγότερα πλέον από της AstraZeneca.

Αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε συγκεκριμένες ποσότητες και η αναμονή για επόμενες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καθυστερήσεις, την ώρα που η αγορά σταδιακά ανοίγει και ο πληθυσμός πρέπει να σιγά σιγά να αποκτήσει σε επαρκές ποσοστό ανοσία.

Οι πηγές του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι το αποτύπωμα των αμφιβολιών για το AstraZeneca θα φανεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook