Συνεδρίασε εκτάκτως η «μικρή» επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι μελετούν τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ενδεχόμενο άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με τους λοιμωξιολόγους να συνεδριάζουν εκτάκτως απόψε για αυτό ακριβώς το ζήτημα και με την κυβέρνηση να εκφράζει την επιθυμία της οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία.

Αύριο, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια της Επιτροπής  για το άνοιγμα των σχολείων.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν στα σχολεία αφού πρώτα κάνουν το δωρεάν self test, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα φαρμακεία όλης της χώρας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το MEGA, η αίσθηση από τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι οι ειδικοί θα δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών των Λυκείων στα θρανία από τη Δευτέρα.

Πάντως, υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν στις περιοχές στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη.

Για κάθε ενδεχόμενη άρση μέτρων, θα εξετάζονται τα δεδομένα και ο επιδημιολογικός δείκτης ανά περιοχή.

Τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, πάντως, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες αναμένουν τα δεδομένα που θα έχουν λάβει μέχρι τέλος εβδομάδας, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει σχετική απόφαση ακόμη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η προμήθεια των self tests τα οποία θα είναι διαθέσιμα εντός της εβδομάδας από τα φαρμακεία -πιθανότατα- όλης της χώρας προκειμένου μαθητές και καθηγητές να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ.

Τα τρία σενάρια για το Πάσχα

  • Μόνο μία η μετακίνηση

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, αν επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, θα μπορούμε να πάμε μόνο… σε ένα μέρος. Για παράδειγμα με αφετηρία την Αττική και προορισμό την Θεσσαλονίκη, δεν θα μπορούμε να πάμε… και μια βόλτα από το Κιλκίς ή την Καβάλα για παράδειγμα.

  • Έξοδος… με self test

Στο σενάριο αυτό, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας αρνητικό self test κορονοϊού για να μετακινηθούμε. Εδώ το τοπίο είναι αρκετά «θολό», καθώς μένει να διευκρινιστούν πολλές πτυχές. Για παράδειγμα το πού θα δηλώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα (σ.σ. σε κάποια πλατφόρμα από την οποία θα εκτυπώνουμε το αποτέλεσμα ίσως;) και το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι ώστε να εξακριβώνεται το κατά πόσο οι πολίτες τηρούν τα μέτρα.

  • Μετακινήσεις σε περιοχές ίδιου επιδημιολογικού φορτίου;

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με το σχέδιο αυτό εξετάζεται το κατά πόσο μπορούν να γίνουν μετακινήσεις από περιοχές με πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως για παράδειγμα Αττική και Θεσσαλονίκη, σε άλλες, λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει πως ίσως να μπορούμε πιο εύκολα να μετακινηθούμε από μια «πορτοκαλί» περιοχή σε μια άλλη, επίσης «πορτοκαλί», ενώ σε ό, τι αφορά τις «κατακόκκινες» δεν αποκλείεται να μην επιτραπούν καθόλου οι μετακινήσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook