Ξεκινά από τα φαρμακεία η διάθεση των self tests.

Eκπαιδευτικοί και μαθητές θα τα λάβουν κατά προτεραιότητα, καθώς η χρήση τους μία φορά την εβδομάδα είναι υποχρεωτική.

Οι μαθητές θα πρέπει να το κάνουν 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα της κυβέρνησης. Όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να ξανακάνουν τεστ.

Υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ κάθε εβδομάδα έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια.

Ένα την εβδομάδα…

Οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα φαρμακεία των αστικών κέντρων από Τετάρτη – Πέμπτη και στην περιφέρεια από Παρασκευή. Kάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο.

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ηλικιωμένους γονείς.

Τα self tests θα γίνονται αποκλειστικά κατ´ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος.

Αν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Πώς το κάνουμε

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook