Έντονος προβληματισμός υπάρχει στους ειδικούς λόγω της αύξησης των δειγμάτων που παρουσιάζουν συνδυασμό βραζιλιάνικης και νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης -οι δύο μεταλλάξεις που αντιστέκονται στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Θάνο, πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), η βρετανική μετάλλαξη δεν φαίνεται να επηρεάζει τα αντισώματα. Ωστόσο η νοτιοαφρικανική ή στελέχη με χαρακτηριστικά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε αντισώματα που δημιουργούνται είτε από «φυσική» ανοσία είτε από εμβολιασμούς.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από τον έλεγχο των 897 δειγμάτων αναδείχθηκαν συνολικά 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants OfConcern – VOC), 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI) και ένα δείγμα θετικό για Variant with deletion inS Gene.

Σημειώνεται, επιπλέον, πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη βραζιλιάνικη και νοτιοαφρικάνικη, δηλαδή και τα 75 νέα δείγματα, εντοπίζεται μόνο στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook