Παυλάκης: Χωρίς AstraZeneca και Johnson & Johnson δεν χτίζεται τείχος ανοσίας στην Ελλάδα

«Ήδη κάνουμε πολύ χρήσιμα εμβόλια που έχουν σοβαρές παρενέργειες μία στο εκατομμύριο» σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα αυτό της πολιομυελίτιδας «το οποίο κάνει τρεις εγκεφαλίτιδες στο εκατομμύριο αλλά εξάλειψε την πολιομυελίτιδα σε όλο τον κόσμο»
Απειροελάχιστες είναι οι πιθανότητες θρόμβωσης με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, τόνισε ο ερευνητής και επικεφαλής τμήματος εμβολίων Εθνικού Ινστιτούτο ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.
Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε πως ήταν μόνο έξι τα περιστατικά -εκ των ένα θανατηφόρο- σε περίπου εφτά εκατομμύρια εμβολιασμών που έγιναν στην Αμερική. Όπως επισήμανε, πρόκειται για ένα αποτέλεσμα «πολύ παρόμοιο με το αποτέλεσμα που είδαμε στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο της J&J παρουσίασε επιπλοκές θρόμβωσης της τάξεως: μία περίπτωση ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμών, δηλαδή ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca».
«Η εκτίμηση που γίνεται για την Ελλάδα είναι πως χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson και αυτό της AstraZeneca, είναι μαθηματικά αδύνατο να χτιστεί το τείχος της ανοσίας», τόνισε ο ερευνητής.
«Ήδη κάνουμε πολύ χρήσιμα εμβόλια που έχουν σοβαρές παρενέργειες μία στο εκατομμύριο» σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα αυτό της πολιομυελίτιδας «το οποίο κάνει τρεις εγκεφαλίτιδες στο εκατομμύριο αλλά εξάλειψε την πολιομυελίτιδα σε όλο τον κόσμο».
«Αυτό που είναι το ζητούμενο είναι να σταματήσει η διασπορά του ιού πάση θυσία (…) Ήδη ξέρετε πως νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, μεταδίδονται πολύ ευκολότερα, κάποια ξεφεύγουν από το ανοσολογικό μας σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι τα εμβόλια σε λίγο μπορεί να μην είναι τόσο δραστικά. Προβλέπω πως έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των εμβολίων, οπότε πολλοί από εμάς θα πρέπει να κάνουμε και άλλη δόση», τόνισε.
«Η εκτίμηση που γίνεται για την Ελλάδα είναι πως χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson και αυτό της AstraZeneca, είναι μαθηματικά αδύνατο να χτιστεί το τείχος της ανοσίας» είπε και κατέληξε: «Όλοι μας συλλογικά έχουμε πολύ περισσότερο ρίσκο αν δεν εμβολιαστούμε”. Σε ό,τι τον αφορά διαβεβαίωσε πως “θα έκανα οποιοδήποτε διαθέσιμο εμβόλιο άφοβα».
Ολες οι Ειδήσεις
- ΕΡΤNEWS – Πρεμιέρα: «NEWSROOM» με τον Γιώργο Σιαδήμα – Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025, στις 10:00
- Ιωάννα Μαλέσκου: Φωτογραφίες με μαύρο μπικίνι σε παραλία – Εντυπωσιάζει με τους κοιλιακούς της
- Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 2-0: O Γιαζίτσι έλυσε το γόρδιο δεσμό! Oι δηλώσεις του Μεντιλίμπαρ (βίντεο)
- Άρης – Βόλος 2-0: Πρεμιέρα με το δεξί για τους Θεσσαλονικείς στη Super League
- Κατερίνα Καινούργιου: Αποχαιρετά το καλοκαίρι – Γλυκόπικρη Αυγουστιάτικη θλίψη;
- Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Οικογενειακώς στη Νάξο – «Είχαμε ανάγκη αυτές τις διακοπές» – Φωτογραφίες
- Βόλος: Η στιγμή της σύλληψης του 40χρονου συζυγοκτόνου – «Καλά της έκανα της άξιζε», είπε – Βίντεο ντοκουμέντο
- Δανάη Μπάρκα: Ανέβηκε στην σκηνή και τραγούδησε με τη Ματούλα Ζαμάνη – Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook