«Πάσχα στην πόλη»: Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται – Οι εξαιρέσεις και τα δικαιολογητικά
Τι ισχύει για τις μετακινήσεις από σήμερα μέχρι τις 10 Μαΐου - Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες
Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις μετακινήσεις αλλά και την λειτουργία των εκκλησιών προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.
Πιο αναλυτικά,όπως είπε, από σήμερα και μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής ενότητας όπως και η μετακίνηση προς τα νησιά για την Αττική.
Παράλληλα, ο Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι οι περιορισμοί αίρονται μόνο για εργασία (μετακίνηση κατά την οποία ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει μαζί του χαρτί το οποίο θα αναφέρει την έναρξη και λήξη της μετακίνησης. Όσον αφορά στους αυτοαπσοχλούμενους στη βεβαίωση θα πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης με ισχύει για μέχρι 48 ώρες.
Ακόμη επιτρέπεται η μετακίνηση προς δημόσιες δομές υγείας με το αντίστοιχο αποδεικτικό έγγραφο από τη δομή, η μετάβαση στον μόνιμο τόπο κατοικίας, σε κηδεία με ληξιαρχική πράξη θανάτου και την άδεια ταφής.
Επιτρέπεται η μετακίνηση σε διαζευγμένους γονείς με παιδί για την επανένωση τέκνων. Ο μετακινούμενος γονέας θα πρέπει να έχει μαζί αποδεικτικό έγγραφο ότι έχουν χωρίσει ή ότι βρίσκονται σε διάσταση με τον άλλο γονέα.
Επιπλέον, ο υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση για αγροτικές εργασίες και η ταυτόχρονη χρήση εγγράφων που επιτρέπουν τη μετακίνηση για εργασία και επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.
Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα θα ισχύει από τις 22:00 και μετά, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3/5) ο περιορισμός ξεκινά στις 23:00.
Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.
Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες
Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τμ, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε 1 άτομο ανά 10 τμ.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).
Ολες οι Ειδήσεις
- Το ΚΚΕ ταυτοποίησε δύο από τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής που φαίνονται στις φωτογραφίες – Στη δημοσιότητα τα βιογραφικά τους
- Συμφωνία Κακλαμάνη – Μενδώνη για απόκτηση και παραχώρηση στη Βουλή φωτογραφιών της εκτέλεσης των 200 αντιστασιακών στην Καισαριανή
- Μαρινάκης: Το υπ. Πολιτισμού έχει δρομολογήσει την απόκτηση των εικόνων με τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής, εφόσον είναι γνήσιες
- O Βέλγος πωλητής απέσυρε από το eBay τις φωτογραφίες με τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής και εξηγεί τον λόγο
- Μπήκαν οι υπογραφές της Ελλάδας με τη Chevron για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων – Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κάνει άλμα στον τομέα της ενέργειας (βίντεο)
- Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη με 30,1% η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 13,2% – Τι λένε οι πολίτες για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τη Συνταγματική Αναθεώρηση
- Άρχισαν οι ταυτοποιήσεις στις φωτογραφίες με τους 200 αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν στην Καισαιριανή – Αναγνωρίστηκαν δύο από τους εκτελεσθέντες
- Παναθηναϊκός – ΑΕΛ Novibet 1-1: «Πέταξε» ένα ημίχρονο και έμεινε στο… Χ με τους «βυσσινί»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook