Στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid η Ελλάδα

Την απελευθέρωση των μετακινήσεων των πολιτών αναμένεται να βοηθήσει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τη νόσο COVID-19 το οποίο τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το πράσινο πιστοποιητικό, μπορεί να εκδοθεί αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του, αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test) και σε περίπτωση που έχει κάνει περισσότερους από έναν διαγνωστικούς ελέγχους, εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου.

Ακόμα, το εν λόγω ψηφιακό πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες και υπενθυμίζεται πως κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους προαναφερθέντες χρόνους και, ως εκ τούτου, συστήνεται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες Αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Επιπλέον, το πράσινο πιστοποιητικό ένα πρόσωπο αν έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε., αν έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, αν έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη της COVID-19.
Ειδικότερα για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, το ψηφιακό πιστοποιητικό αναφέρει τα εξής στοιχεία: Όνομα και επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, στοχευόμενη νόσο, είδος εμβολίου, σκεύασμα εμβολίου, κάτοχο αδείας κυκλοφορίας ή παρασκευαστή του εμβολίου, αριθμό σε σειρά εμβολιασμών/δόσεων και ημερομηνία συνεδρίας εμβολιασμού με αναφορά της ημερομηνίας της τελευταίας ληφθείσας δόσης.
Στην περίπτωση του τεστ για τη νόσο COVID-19, στο ψηφιακό πιστοποιητικό αναφέρoνται τα εξής στοιχεία: Όνομα και επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, στοχευόμενη νόσος, είδος τεστ, ονομασία του τεστ, κατασκευαστής του τεστ, ημερομηνία και ώρα συλλογής του δείγματος του τεστ, ημερομηνία και ώρα παραγωγής του αποτελέσματος του τεστ, αποτέλεσμα του τεστ και δομή διενέργειας της τεστ.
Για όσους νόσησαν από τη λοίμωξη της COVID-19, το ψηφιακό πιστοποιητικό αναφέρει τα εξής στοιχεία: Όνομα και επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, στοχευόμενη νόσο από την οποία έχει νοσήσει το φυσικό πρόσωπο και ημερομηνία του θετικού αποτελέσματος.

Πώς εκδίδεται και ποια μορφή θα έχει το πράσινο πιστοποιητικό

Η διαδικασία θα γίνεται μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν τον τομέα «Υγεία και Πρόνοια» και, στη συνέχεια, το πεδίο «Κορονοϊός COVID -19».

Στη λίστα με τις διάφορες διαθέσιμες βεβαιώσεις είτε εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 είτε αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κ.ά. προστίθεται και η επιλογή για έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού, οπότε η αυθεντικοποίηση του ενδιαφερόμενου γίνεται μέσω κωδικών TAXISnet και του ΑΜΚΑ.

Επισημαίνεται πως το ψηφιακό πιστοποιητικό, πέρα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα εφαρμοστεί και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν.

Ως προς τη μορφή του, το πράσινο πιστοποιητικό περιλαμβάνει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και το περιερχόμενό του είναι στα Αγγλικά αλλά και στην εθνική γλώσσα του πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι αρμόδιες για την έκδοσή του είναι οι εθνικές Αρχές κάθε χώρας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την Ε.Ε..

Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για τη νόσο COVID-19 δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής και περιλαμβάνει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Ακόμα, το πράσινο πιστοποιητικό εν καιρώ θα εκδίδεται και μέσω των ΚΕΠ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook