Φρίκη προκαλούν οι νέες καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά, όπου μέσα σε 1, 5 χρόνο πέθαναν 73 ηλικιωμένοι.

Όλοι οι ηλικιωμένοι που πέθαναν στο γηροκομείο στα Χανιά, ως αιτία θανάτου αναγραφόταν η ανακοπή καρδιάς.

Οι καταγγελίες για το γηροκομείο από συγγενείς ηλικιωμένων αναδεικνύουν εικόνες κολαστηρίου , καθώς οι ηλικιωμένοι έμεναν νηστικοί , τους ξύριζαν τα μαλλιά , τους έδεναν , δεν ακολουθούσαν σωστή ιατροφαρμακευτική αγωγή ακόμη λέγεται ότι τους έδιναν και αντικαταθλιπτικά χάπια χωρίς την άδεια των συγγενών τους.

Κάποιοι από τους ηλικιωμένους δεν άντεξαν και τρελάθηκαν.

Τα όσα λέει στο Open η ανιψιά ενός ηλικιωμένου προκαλούν θλίψη και αγανάκτηση: «Τους έβριζαν, τους χτυπούσαν στα χέρια και τους έδεναν στο κρεβάτι για ασήμαντο λόγο. Είχαν κάτι δίσκους που είχαν μια θέση για φαγητό που ούτε μωρό δεν χορταίνει. Θυμάμαι τις ηλικιωμένες όταν πήγαινα στα δωμάτια να μου ζητούν νερό. Μου έλεγαν ‘’πεινάω, σηκωσέ με, σκέπασέ με…’’.

Ο θείος της γυναίκας είχε μπει στον οίκο ευγηρίας το 2017, εκεί έμεινε για ένα χρόνο διάστημα κατά το οποίο η υγεία του επιβαρύνθηκε. «Όταν τον πήγαμε στο γηροκομείο ήταν γύρω στα 100 κιλά και έγινε σκελετός. Εχασε τουλάχιστον 30 με 40 κιλά. Υποσιτίζονταν οι άνθρωποι. Ήθελε να φύγει. Μου έλεγε ‘’πάρε με από εδώ. Πάρε με να πάμε σπίτι».

Η ίδια γυναίκα μιλώντας στο zarpanews.gr πρόσθεσε: «Του πηγαίναμε φαγητό, γιατί εκεί ήταν κάτι δίσκοι με μερίδες που δεν φτάνουν ούτε για μικρό παιδί, με φρούτο μισό πορτοκάλι. Με μια φέτα ψωμί. Ξαφνικά άρχισαν να μου ζητούν χρήματα για να του δώσουν σίδηρο και αίμα. Όταν τους ρώτησα γιατί, μου είπαν ότι είχε πέσει ο αιματοκρίτης του. Τελικά τον πήραμε από εκεί μετά από περίπου ένα χρόνο, λόγω της κατάστασης. Και τα χρήματα που μας ζητούσαν, ενώ ξεκινήσαμε από 750 ευρώ, με τα φάρμακα μας ζητούσαν όλο και περισσότερα και ξεπεράσαμε το χιλιάρικο.”

Ο Δημήτρης Παρδαλάκης είχε τη μητέρα του για 3 μήνες στο γηροκομείο και όπως αποκαλύπτει στον ΣΚΑΪ της άλλαξαν την αγωγή χωρίς να τον ενημερώσουν.

«Δεν έτρωγε όταν την πήρα, στις 90 μέρες που έκατσε, έχασε γύρω στα 15 κιλά. Είχε άρνηση στο φαγητό. Μετά ψαχτήκαμε λίγο παραπάνω, από έναν γιατρό και είδα στον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα, ακόμα και στεντόν.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκλονίζει και η μαρτυρία κόρης φιλοξενούμενης στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά. «Μου παραπονέθηκε την πρώτη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια γιατί άκουγε ουρλιαχτά. Σιγά σιγά έβλεπα και μια ακαμψία στο λαιμό. Προφανώς με κάτι την ‘’ποτίζανε’’ μετά όπως κατάλαβα. Η μόνη της φοβία ήταν… ‘’πες τους να μην με ξυρίσουν γιατί όλες εδώ τις ξυρίζουν».

Παράλληλα στο zarpanews.gr μίλησαν άνθρωποι για τα όσα είδαν οι ίδιοι ή βίωσαν οι συγγενείς τους, σε περιπτώσεις παλαιότερες αλλά και πιο πρόσφατες.

Μια γυναίκα περιγράφει με ιδιαίτερη λεπτομέρεια τα όσα έζησε η μητέρα της, η οποία είχε περάσει ένα εξάμηνο στο συγκεκριμένο ίδρυμα, με την υπόθεση πάντως να είναι παλιά, καθώς έχουν περάσει οκτώ χρόνια:

“Τη μητέρα μου την έβαλα εκεί στις 7 Ιανουαρίου του 2012, ήταν καλά. Πήγαινα κάθε απόγευμα και την έβλεπα. Μια μέρα είδα να έχει έναν μώλωπα στο πρόσωπο. Η ίδια όμως δεν θυμόταν γιατί είχε τον μώλωπα. Η διευθύντρια μου είπε ότι είχε πέσει πηγαίνοντας στην τουαλέτα. Σε λίγες μέρες ξαναπάω και βλέπω ότι της είχαν βάλει καθετήρα και μου είπαν ότι είναι για να μην χρειάζεται να περπατάει και να μην ξαναπέσει. Αλλά είπαν ότι δεν θα μείνει για πολύ ο καθετήρας.

Αργότερα, τα μάτια της άρχισαν να γίνονται περίεργα. Οι κόρες των ματιών είχαν διασταλεί. Είχε μια ακαμψία στον λαιμό της. Με παραξένεψε, πιστεύω ότι της έδιναν φάρμακα και έγινε έτσι. Και στις αρχές Απριλίου του 2013 είδα ότι ο καθετήρας που ακόμα δεν είχαν βγάλει, ήταν κόκκινος. Και μου έδειξαν στον υπολογιστή ότι για τρεις μήνες έπαιρνε Erythrocin, χωρίς να με ειδοποιήσουν ποτέ, γιατί υποτίθεται έκανε ουρολοιμώξεις.

Πήρα κατευθείαν τη μητέρα μου από κει. Αλλά το θέμα είναι πως είχα πλέον να κάνω με μια τρελή. Δεν ήταν η μητέρα μου αυτή. Κάθε βράδυ ούρλιαζε και ήθελε τα φάρμακά της. Μου έλεγε «πήγαινε στο γιατρό να σου δώσει τα φάρμακα που μου δίνανε εκεί, γιατί αυτά ήταν τα καλά». Είχε εθιστεί. Και μετά που έβγαλαν τον καθετήρα, είχε και ακράτεια πια. Και όταν πήγα στον γιατρό του οίκου ευγηρίας να τον ρωτήσω γιατί δεν με ειδοποίησε ότι της έδιναν φάρμακα, μου είπε ότι ήταν δουλειά του ιδρύματος να με ειδοποιήσει και όχι δική του.

Έζησε τρία χρόνια κατάκοιτη, ψυχολογικά δεν συνήλθε ποτέ. Είχε παραισθήσεις. Τελικά πέθανε τον Δεκέμβριο του 2015.”

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, κάνει λόγο για ψέματα από συγκεκριμένους υπαλλήλους που απολύθηκαν από τη μονάδα.

«Όλα αυτά που ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα, είναι ψευδείς οι καταγγελίες, εδώ πέρα κάνουμε ό,τι πρέπει όσον αφορά τους φιλοξενούμενους της μονάδας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί.»

Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή μιας πρώην εργαζόμενης στο γηροκομείο:

«Οι άνθρωποι μπαίνανε υγιείς και βγαίνανε καταθλιπτικοί, αν βγαίνανε ποτέ. Μας είχαν βάλει να υπογράψουμε το απόρρητο, να μην μιλήσουμε για το τι συμβαίνει εκεί. Βίωσα την υποκρισία, το ψέμα, πάρα πολλά ψέματα στους συγγενείς. Ειδικά μετά που σταμάτησαν τα επισκεπτήρια, λόγω κορωνοϊού, μεταμορφώθηκαν σε τέρατα όλοι.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο μετά το Πάσχα αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε ανθρώπους της μονάδας φροντίδας των ηλικιωμένων.

Οι αρχές αναμένουν το πόρισμα των ιατροδικαστών για τη σορό της πρώην τροφίμου που έγινε εκταφή.

Παράλληλα, διεξάγεται έρευνα σε ληξιαρχεία, διαθήκες και δωρεές ηλικιωμένων, ενώ θα υπάρξει άρση τραπεζικού απορρήτου για εμπλεκόμενα πρόσωπα και έρευνα των καταγγελιών για υποσιτισμό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook