Γιατί προβληματίζει τους ειδικούς η νέα μετάλλαξη; Τι ισχύει για τους εμβολιασμούς των νέων 30-39 ετών

Στους λόγους που γεννούν ανησυχίες μετά την εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης στην χώρα μας καθώς και στον εμβολιασμό των ηλικών 30 – 39 ετών, αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Σε παρέμβαση του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις είναι κάτι ανησυχητικό, ενώ προβληματίζει και η ινδική μετάλλαξη συγκεκριμένα, καθώς όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα στέλεχος που «έχει κρατήσει δύο μεταλλάξεις που έχουν χαρακτηριστικά – θεωρητικά – λίγο ανησυχητικά».

Συγκεκριμένα, η ινδική μετάλλαξη, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ενδέχεται να καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό και πιο ανθεκτικό. Εντούτοις, είπε ότα όλα αυτά σε κλινικό επίπεδο δεν έχουν ελεγχθεί.
Όπως είπε, η συγκεκριμένη μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια σε κάποιο βαθμό και ειδικότερα σε ένα ποσοστό 50%-60%.

Ερωτηθείς για την ανοσία που αποκτάται με τον εμβολιασμό, ο ίδιος ανέφερε ότι «θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε εκ νέου», αν και το πότε θα γίνει αυτό και με τι συχνότητα, δεν είναι ακόμη σαφές.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των ηλικιών 30 – 39 ετών,και το αν θα υπάρξει η δυνατότητα για κάποιο άλλο εμβόλιο ή θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca αποκλειστικά, ο κ. Γώγος απάντησε ότι «πιθανότατα θα υπάρχει δυνατότητα και για άλλα εμβόλια», τονίζοντας ωστόσο ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή.
Παράλληλα, επέμεινε στην αναγκαιότητα να εμβολιαστούν αυτές οι ηλικίες, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα κορωνοπάρτι, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγονται τέτοιου είδους υπερσυγκεντρώσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook