Τα στοιχεία για τo χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών μόνο αισιόδοξα δεν είναι και ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για συλλογική ανοσία είναι ουσιαστικά ανέφικτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, κάτι που φαντάζει σχεδόν αδύνατο. Δημοσίευμα του Politico επισημαίνει πως αν ο τρέχων ρυθμός εμβολιασμού παραμείνει ως έχει, η ΕΕ θα έχει εμβολιάσει το 15% του πληθυσμού της μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με τα σημερινά δεδομένα η ΕΕ θα πετύχει αυτόν τον στόχο τον Μάρτιο του 2024!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι τον Σεπτέμβριο, και αν δεν καλυτερεύσει η κατάσταση, η Ελλάδα αναμένεται να έχει εμβολιάσει μόλις το 16% του πληθυσμού της. Στη χώρα μας απαιτείται ο πενταπλασιασμός των δόσεων, ώστε να έχει εμβολιαστεί το 70% μέχρι τον Σεπτέμβρη. Διαφορετικά, αυτό θα επιτευχθεί τον Φεβρουάριο του 2024…

Οι αιτίες

Από τη μία είναι οι καθυστερήσεις από τις φαρμακευτικές. Μετά τις Pfizer/ΒioNTech, και η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις, οι οποίες μάλιστα μπορεί να αγγίξουν μέχρι και το 60% των δόσεων που είχαν συμφωνηθεί.

«Χρειαζόμαστε την Κομισιόν να μην είναι μόνο συντονιστής αλλά και σκληρός διαπραγματευτής με φαρμακευτικές εταιρείες, μιλώντας εξ ονόματος 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ σε διεθνή δίκτυα. «Μόνο μια ισχυρή στάση θα επιτύχει τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι», είπε φανερώνοντας τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν.

Ήδη, μηνύσεις κατά Pfizer και AstraZeneca ετοιμάζει η Ιταλία...

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέρτε Φρεντερίκσεν, ζήτησαν την επίσπευση της αδειοδότησης των υποψήφιων εμβολίων, με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Πάντως στην Ουγγαρία, οι αρχές έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως για τη χρήση τόσο του εμβολίου της Οξφόρδης, όσο και του ρωσικού Sputnik V, τα οποία ακόμα δεν έχουν την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Υπάρχουν επίσης, υλικοτεχνικές δυσκολίες που σχετίζονται με την προμήθεια, τη μεταφορά και την αποθήκευση των εμβολίων.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα μπορούσε να επιταχύνει τους εμβολιασμούς είναι το άνοιγμα των ηλικιών. Το πρώτο διάστημα, οι υγειονομικές Αρχές επικεντρώνονται στους ηλικιωμένους, κάτι που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο…

Συνεπώς, υπάρχουν ελπίδες πως ο προγραμματισμός θα μπορούσε να αλλάξει τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την έγκριση περισσότερων εμβολίων από την ΕΕ (πχ της AstraZeneca) καθώς και τον καλύτερο προγραμματισμό από τις κυβερνήσεις…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook