Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπως δείχνει μελέτη στα λύματα

Σχεδον στο 100% έχει επικρατήσει πλέον η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπως δείχνει η ανάλυση δειγμάτων από τα λύματα στη συμπρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα από 19 έως 25 Μαρτίου η επικράτηση του βρετανικού και πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους του ιού αγγίζει το 100%, έχοντας κυριαρχήσει απόλυτα έναντι άλλων ευρέως διαδεδομένων στην παγκόσμια κοινότητα μεταλλάξεων.

Συγκριτικά, η νοτιοαφρικανική για παράδειγμα μετάλλαξη μόνο το διάστημα 19-25 Φεβρουαρίου πλησιάζει στο 20% και επανεμφανίζεται το διάστημα 2-8 Απριλίου σε ποσοστό μικρότερο του 5%.

Οι τελευταίες μετρήσεις, μέσω της ανάλυσης των γονιδιωμάτων του ιού στα λύματα, αφορούν την εβδομάδα 9-15 Απριλίου και δείχνουν επικράτηση του βρετανικού στελέχους σε ποσοστό που αγγίζει ξανά το 100%.

Η εν λόγω εξέλιξη διαφάνηκε από τον Φεβρουάριο, όπου από 5-11/2 το βρετανικό στέλεχος ανιχνεύεται στο επίπεδο 38% και στις επόμενες αναλύσεις από 12-18/2 φτάνει στο 64%, για να ανέλθει στο επίπεδο του 83% το διάστημα 19-25/2.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις