Τι ανέφερε για τους εμβολιασμούς των εγκύων

Στην εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας καθώς στα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από τον εμβολιασμό, απάντησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των νεότερων ηλικιακών ομάδων, χαρακτήρισε καταπληκτική την ανταπόκριση του κόσμου, που οδήγησε ήδη από τη Μ. Τετάρτη στην αύξηση των γραμμών και των εμβολιαστικών κέντρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Όπως ανέφερε, είναι χαρακτηριστικό ότι από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, κλείστηκαν 115.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Παράλληλα, το προηγούμενο 24ωρο στάλθηκαν 108.000 μηνύματα για εμβολιασμό και 22.000 άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για τον εμβολιασμό.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca των 40-44 ετών άνοιξε τη Μ. Τετάρτη.
Το Μ. Σάββατο ανοίγει για τους 45-49 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.
Για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο.

Στο κρίσιμο ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων, ανέφερε ότι όσες γυναίκες επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca «θα μπορούν να εμβολιαστούν με εμβόλια mRNA όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού, δηλαδή στο προσεχές διάστημα».
Συγκεκριμένα για το πότε θα γίνει αυτό, ο κ. Θεμιστοκλέους ισχυρίστηκε πως «εξαρτάται και από το πώς έχουν πάει οι εμβολιασμοί και ο προγραμματισμός από τις προηγούμενες μέρες καθώς και οι έγκαιρες παραδόσεις των εμβολίων».

Στο πλαίσιο αυτό,όπως επεσήμανε, αν όλα πάνε καλά και με τις παραδόσεις ο κ. «μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι εντός των πρώτων ημερών του Μαΐου αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Καταληκτικά, μεταξύ άλλων, ανέφερε «είναι πιθανό από τα μέσα Ιουνίου ή προς το τέλος Ιουνίου να ανοίξει η ηλικιακή ομάδα των 18-30» σημειώνοντας ότι η ηλικιακή ομάδα 45-49 θα μπορεί να κάνει και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook