Μεγάλη ανησυχία: 32 τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού – Τα 17 στην Αττική
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν ακόμη 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2. Ο συνολικός αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 59.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι 17 δείγματα στην Αθήνα και 8 στην Κρήτη είναι «ορφανά» δηλαδή εντοπίστηκαν στην κοινότητα και δεν προκύπτει να είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό ή να είχαν επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Κορωνοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:
Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων. Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.
Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα:
• 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
• 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
• 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
• 17 δείγματα από την Αθήνα.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες βδομάδες
Ολες οι Ειδήσεις
- «Εσείς θα πάτε να δείτε τα παιδιά σας, εμείς θα γυρίζουμε σε άδεια δωμάτια»: Η συγκλονιστική κατάθεση του Νίκου Πλακιά (βίντεο)
- Νίκος Παπανδρέου: Άρση ασυλίας για τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων
- Σίντνεϊ Σουίνι: Οργή από αθλήτριες για τη γυμνή διαφήμιση – Καταγγέλλουν σεξουαλικοποίηση του γυναικείου αθλητισμού
- «Η Δίκη στον ΣΚΑΪ» με τον Κυριάκο Θωμαΐδη: Απόψε στις 22.00 στον ΣΚΑΪ HYBRID και στη 01.15 στον ΣΚΑΪ
- «Εξελίξεις Τώρα»: Ρεκόρ τηλεθέασης και πρωτιά το Σαββατοκύριακο 12 – 13 Σεπτεμβρίου
- Οι ταινίες του «Μικροφίλμ» της ΕΡΤ ξεχώρισαν στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
- «MEGA Σαββατοκύριακο»: Πρωτιά στην τηλεθέαση το Σαββατοκύριακο 12-13 Σεπτεμβρίου
- Αρχείο της ΕΡΤ – Εξαιρετικά αφιερώματα με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό – Από τη Δευτέρα 14 έως και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook