Τι δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει ο πρόεδρος του ΕΟΦ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΦ σχετικά με τις καταγεγραμμένες σοβαρές παρενέργειες από τη χορήγηση AstraZeneca, Pfizer και Moderna.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημήτρη Φιλίππου  σε επιστημονική εκδήλωση του ΕΚΠΑ, 557 περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα και από τα τρία εμβόλια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, από τις 557 περιπτώσεις, οι 400 διερευνήθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα και έχουν ήδη δηλωθεί και στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρενεργειών.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν:

334 Pfizer (0,02%)
65 AstraZeneca (0,02%)
1 Moderna (0,008%)

Η μεγάλη διαφορά στην καταγραφή περιστατικών μετά από εμβόλιο της Pfizer οφείλεται στο ότι το προϊόν αυτό είχε χορηγηθεί μέχρι τότε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

«Μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Βέβαια υπάρχει και ένας θάνατος, ο οποίος οφείλεται σε αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία, από το εμβόλιο της AstraZeneca, σε γυναίκα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα» διευκρίνισε ο κ. Φιλίππου για να προσθέσει ότι ανάμεσα στις λιγότερο σοβαρές παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται μυαλγίες, αρθραλγίες, πόνος στο σημείο της ένεσης, ήπια πυρετική κίνηση, κακουχία κ.ο.κ.

Με βάση την ενημέρωση οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα είναι οι εξής

►Αναφυλακτικές αντιδράσεις

Pfizer (0,5/100.000)
Moderna (1/100.000)

►Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία

AstraZeneca (1/300.000)

►Πάρεση προσωπικού νεύρου

Pfizer (0,3/100.000)

Astra Zeneca (0,3/100.000)

►Σύνδρομο Guillen Barre

AstraZeneca (0,3/100.000)

►Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα

Pfizer (0,8/100.000)

Για όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παρενεργειών, υπήρξε αναθεώρηση του φύλλου οδηγιών χρήσης των εμβολίων και προστέθηκαν και οι πολύ σπάνιες παρενέργειες.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η χώρα μας έχει παραγγείλει 28 εκατομμύρια δόσεις υπογράμμισε ότι«όταν θα φτάσουμε να εμβολιάζουμε τους τελευταίους πολίτες θα χρειαστεί να ξαναεμβολιάσουμε τους πρώτους».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook