Tι ανέφερε ο Στέλιος Λουκίδης για τα self test και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι δύο self tests μπορεί να είναι ισοδύναμα του μοριακού, αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν Στέλιος Λουκίδης.
Ο κ. Λουκίδης, σε παρέμβαση του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑϊ, ανέφερε πως όλοι μαζί «πρέπει να δουλέψουμε για να βγούμε από αυτό το δύσκολο τούνελ που μπήκαμε αυτόν τον ενάμιση χρόνο», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα τα καταφέρουμε».

Την ίδια ώρα, τόνισε τη σημασία της επιδημιολογικής παρατήρησης με τα self tests, λέγοντας πως μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη δείχνει πως δύο self tests μπορεί να είναι ισοδύναμα του μοριακού.

Επίσης, επεσήμανε τη σημαντικότητα της ατομικής ευθύνης λέγοντας πως «αν έχει κάποιος κάποιο σύμπτωμα, θα πρέπει να κάνει τεστ».

Όσον αφορά τους προβληματισμούς για το εμβόλιο της AstraZeneca ειδικά για τις γυναίκες από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, ο πνευμονολόγος τόνισε πως είναι μια πραγματικότητα που επικοινωνιακά στην αρχή φάνηκε από τον ΕΟΦ σαν να συγκαλύπτεται.
«Διαφωνώ πλήρως με αυτό, είναι μια ενημέρωση που κάνουμε σε όσους μας ρωτάνε ότι υπάρχει μια σπάνια παρενέργεια. Αυτή φαίνεται να αφορά γυναίκες συγκεκριμένης ηλικίας. Πιθανότατα να έχει ένα ορμονικό υπόστρωμα από κάτω. Δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Έχουμε ελάχιστα δημοσιευμένα στοιχεία και η ενημέρωση αυτή με την ποσόστωση αυτής της παρενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποφασίσει ο άλλος αν θα συνεχίσει η όχι».

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεδομένα ασφάλειας στην εγκυμοσύνη υπάρχουν μόνο για το εμβόλιο mRNA της Pfizer με βάση τη μελέτη που έγινε και δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα.

Σχετικά με τη γενικότερη εικόνα της πανδημίας ο Στέλιος Λουκίδης δήλωσε πως είμαστε σε μία περίοδο με «εύθραυστη ισορροπία» που βασίζεται από τη μία μεριά στο υγειονομικό σύστημα, στις εισαγωγές, στη διαχείριση των ασθενών και από την άλλη στην ελευθέρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών μεταξύ των υγειονομικών ανέφερε ότι για όποιον έχει ζήσει το κλινικό κομμάτι της νόσου δεν θα περνούσε από το μυαλό του να μην εμβολιαστεί και ότι αν αναλύσουμε τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή νόσο και αυτούς που είναι μη εμβολιασμένοι, θα φανεί ότι αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook