«Δεν θα πετάξουμε εύκολα τις μάσκες καθώς πρόκειται για ένα μέτρο ατομικής προστασίας που μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά δεν εμποδίζει την ζωή των πολιτών» είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι μεταδοτικοί σε μικρό βαθμό και συνεπώς όσο βρίσκεται υψηλά η συχνότητα της νόσου με πολλά κρούσματα, πρέπει οι πάντες να φορούν μάσκα. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι σε μια μάζωξη στην οποία άπαντες είναι εμβολιασμένοι θα μπορούσε να γίνει συζήτηση να αφαιρείται η μάσκα.

Για τα προνόμια εμβολιασμένων, ο καθηγητής τόνισε ότι έχει γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αλλά δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Η σκέψη, πρόσθεσε, είναι να μην έχει ο εμβολιασμένος παραπάνω δικαιώματα, αλλά όπου χρειάζεται rapid test να μην το κάνει.  Ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η σκέψη αυτή έχει την έννοια του δικαίου καθώς όλοι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

Σχετικά με τα περί «αθηναϊκής ή ελληνικής» μετάλλαξης, τόνισε ότι η ονοματολογία των ποικιλιών του ιού είναι μια υπόθεση που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αλλά καλό είναι να προσέχει κανείς τα ονόματα που δίνει. Εξήγησε ότι η εν λόγω ποικιλία του ιού δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί επιστημονικά το όνομα να μην παίζει ρόλο αλλά είναι τεράστια η σημασία στο πως το εισπράττει ο κόσμος και ο τουρισμός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις