«Δεν ξέραμε τίποτα. Μόλις προσγειωθήκαμε στο Μινσκ ανοίξαμε όλοι το ίντερνετ να μάθουμε τι και πώς» λέει ο Νίκος Πετάλης που επέβαινε στην πτήση για τη Λιθουανία που προσγειώθηκε στο Μινσκ.

Τις δραματικές στιγμές που βίωσε στην πτήση της Ryanair, η οποία υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ από το καθεστώς Λουκασένκο για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς διηγήθηκε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Πετάλης, επιβάτης της πτήσης. 

Ανέφερε ότι «10 λεπτά πριν το Βίλνιους είδαμε ότι αλλάξαμε κατεύθυνση. Μας είπαν ότι πρέπει αναγκαστικά να προσγειωθούμε στο Μινσκ στη Λευκορωσία για περισσότερες λεπτομέρειες θα σας ενημερώσουμε σε λίγο. Ανησυχήσαμε… Στο Μινσκ; Από πού κι ως πού; Δίπλα είμαστε. Δεν ξέραμε τίποτα. Μόλις προσγειωθήκαμε στο Μινσκ ανοίξαμε όλοι το ίντερνετ να μάθουμε τι και πως».

«Είδαμε δίπλα μας μαχητικά αεροσκάφη και όταν προσγειωνόμασταν και όταν απογειωνόμασταν. Μετά καταλάβαμε… Μας ενημέρωσαν. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε ανησυχία…»

«Όταν φεύγεις από την ΕΕ για να πας στο άγνωστο φοβάσαι, λες “τι δουλειά έχουμε να πάμε εμείς εκτός ΕΕ”». 

Ο κ. Πετάλης τόνισε ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος (ο Προτάσεβιτς που συνελήφθη) είχε τετ α τετ με αεροσυνοδό του αεροπλάνου, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι θα γυρίσουν μάλλον στο Μινσκ και ταράχθηκε. 

«Δεν ήξερα ότι ήταν δημοσιογράφος. Τον ψάξανε έξω από το λεωφορείο που μας είχαν κρατημένους εμάς και μετά τον βάλανε μέσα στο λεωφορείο σα να μην τρέχει τίποτε. Ένας σεκιουριτάς (τον έψαξε)… Μας είχαν 3 ώρες έξω, χωρίς τουαλέτα, χωρίς να μας πουν κάτι, έψαξαν τις βαλίτσες με σκυλιά και ο συγκεκριμένος κύριος (ο δημοσιογράφος) ήταν δίπλα μας ακριβώς εκεί που ήταν όλοι μαζεμένοι και μετά ήρθαν υψηλόβαθμοι, μάλλον αστυνομικοί ήταν και τον πήρανε» δήλωσε. Ανέφερε δε ότι απ’ ό,τι λένε Ρώσοι οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση επίσης δεν επιβιβαστήκανε για το Βίλνιους μείνανε εκεί. 

«Νόμιζα ότι γινόταν κάποιου είδους άσκηση. Ανησυχείς όταν πας σε μια χώρα που ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στο δρόμο, λες “πού πάω τι κάνω θα γυρίσω στο σπίτι μου να δω τα παιδιά μου;” Είναι τρομακτικό. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική πρεσβεία που μας βοήθησε»..
 
«Είχαμε επικοινωνία με τους δικούς μας. Μας ταλαιπώρησαν αρκετά. Δεν ήξερα καν ότι είναι δημοσιογράφος αλλά είδα την αντίδρασή του ότι κάτι συμβαίνει.  Από τη 1 το μεσημέρι φύγαμε 8.20». 

Ανέφερε ότι όταν προσγειώθηκαν επιτέλους στο Βίλνιους «ήρθε ο πρωθυπουργός κατευθείαν μέσα στο αεροπλάνο και μας είπε “κάντε υπομονή θα πάτε γρήγορα στα σπίτια σας. Όλα καλά, συγγνώμη για την ταλαιπωρία”». 

Κατακραυγή από ΕΕ και ΝΑΤΟ για την «αεροπειρατεία»

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «το ζήτημα της αναγκαστικής προσγείωσης της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ», από τις αρχές της Λευκορωσίας θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός του, Μπάρεντ Λέιντς «οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν με την ευκαιρία αυτή».

Ποιος είναι ο Ρόμαν Προτάσεβιτς

Το όνομα του 26χρονου δημοσιογράφου βρίσκεται σε κατάλογο καταζητούμενων, μετά τις μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις πέρυσι στις εκλογές, όταν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε με μεγάλη διαφορά. Με βάση τις κατηγορίες που του προσάπτονται κινδυνεύει ακόμα και με θανατική ποινή.

Ο Προτάσεβιτς είναι από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Είναι εχθρικό προς τον Λουκασένκο και βοηθά στον συντονισμό διαδηλώσεων.

Η δράση του τον έθεσε στο στόχαστρο των αρχών. Ήδη, οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας ξεκίνησαν ποινικές έρευνες εις βάρος του, ενώ η KGB τον έχει βάλει στον κατάλογο των τρομοκρατών.

Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Προτάσεβιτς βρισκόταν στην Αθήνα ως μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόσφκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Η Τιχανόφσκαγια ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία πέρυσι και έχει ανακηρυχθεί ως «ηγέτιδα της χώρας εν εξορία», κατηγορώντας τον Λουκασένκο για εκτεταμένη νοθεία κατά τις περσινές εκλογές.

Ο δημοσιογράφος ζούσε εξόριστος από το 2019 στην Πολωνία. Όπως ανέφερε, είχε αντιληφθεί ότι τον παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook