Παρά την ανησυχία και τις δεύτερες σκέψεις, συνεχίζονται κανονικά για όλους οι εμβολιασμοί με AstraZeneca...

Οι εμβολιασμοί με AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά, την ώρα που η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου -χωρίς να κάνει ευθεία σύσταση- είπε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια». Αυτό διότι, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης μετά από χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρεται να προκλήθηκαν από το εμβόλιο και τα επιδημιολογικά δεδομένα, καταλήγοντας στη συνέχιση της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η Επιτροπή αποφάσισε στη συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Στην Βρετανία σε σύνολο 9 εκατ. εμβολιασμών με την 2η δόση, καταγράφηκαν μόνο 15 περιπτώσεις θρομβώσεων.Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

«Καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36,44,47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών». Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Από τo Σάββατο, οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-34 μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) και όχι μόνο με το AstraZeneca όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Εκτιμάται ότι έως τις 7 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook