Παρά την ανησυχία και τις δεύτερες σκέψεις, συνεχίζονται κανονικά για όλους οι εμβολιασμοί με AstraZeneca...

Οι εμβολιασμοί με AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά, την ώρα που η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου -χωρίς να κάνει ευθεία σύσταση- είπε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια». Αυτό διότι, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης μετά από χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρεται να προκλήθηκαν από το εμβόλιο και τα επιδημιολογικά δεδομένα, καταλήγοντας στη συνέχιση της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η Επιτροπή αποφάσισε στη συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Στην Βρετανία σε σύνολο 9 εκατ. εμβολιασμών με την 2η δόση, καταγράφηκαν μόνο 15 περιπτώσεις θρομβώσεων.Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

«Καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36,44,47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών». Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Από τo Σάββατο, οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-34 μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) και όχι μόνο με το AstraZeneca όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Εκτιμάται ότι έως τις 7 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις