Όριο ύψους, ηλικίας , απολυτήριο Λυκείου και ανυπαρξία τατουάζ σε εμφανή σημεία, είναι μερικές από τις προϋποθέσεις για να τους υποψήφιους ειδικούς φρουρούς στα Πανεπιστήμια.

Προκηρύχθηκε από την Ελληνική Αστυνομία ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 400 ειδικών φρουρών για τα Πανεπιστήμια.

Με την προκήρυξη καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή στον διαγωνισμό και τα προσόντα των υποψηφίων, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν τους ενδιαφερόμενους.

Ο αριθμός των υποψηφίων που θα προσληφθούν ως Ειδικοί Φρουροί καθορίζεται σε 400, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός εννέα μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων.

Μερικές από τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος είναι να μην υπερβαίνει το 28ο έτος της ηλικίας του, να είναι απόφοιτος Λυκείου, να έχει ανάστημα τουλάχιστον 1,70μ, να έχει υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, να μην έχει τατουάζ σε εμφανές σημείο και να έχει σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.

Πώς θα είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, δηλαδή η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα στελεχωθεί και θα αναλάβει δράση από την αρχή του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους, όπου τα μέλη της ΟΠΠΙ θα περιπολούν και σε περίπτωση περιστατικού βίας θα απευθύνονται στην ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να πάρουν εντολές για το πώς θα κινηθούν.

Πού θα εγκατασταθούν οι πρώτες ομάδες

Οι πρώτες ομάδες, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα εγκατασταθούν, κυρίως σε Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ, σπρέι πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας. Θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών. Οι ομάδες θα τοποθετούνται για τέσσερα χρόνια και θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές, όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικά σχέδια σε κάθε Πανεπιστήμιο

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται και έχει εκπονήσει σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την προστασία των Πανεπιστημίων και της θωράκισή τους από «εισβολείς» αλλά και έκτακτες ανάγκες, όπως σεισμοί και πυρκαγιές .

Όλα τα Ιδρύματα θα εκπονούν ειδικά σχεδιαγράμματα και σχέδια τα οποία θα περιλαμβάνουν την αποτύπωση όλων των κτιρίων, των αιθουσών και των προαύλειων χώρων με τις συγκεκριμένες πύλες φύλαξης και τις εξόδους διαφυγής. Στόχος των επιχειρησιακών σχεδίων στην ουσία είναι τη ασφάλεια των Πανεπιστημίων που θα κληθούν τους επόμενους μήνες να κάνουν αναλυτική περιγραφή η οποία θα περιλαμβάνει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σημεία συγκέντρωσης για φυσικές καταστροφές και γενικότερα συνολική μελέτη καταγραφή γραφείων αιθουσών διδασκαλίας ακόμα και σκάλες που οδηγούν σε εξόδους και εισόδους τμημάτων και εξωτερικών χώρων.

Πώς θα λειτουργούν οι ΟΠΠΙ

Oι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό. Αποστολή τους είναι η προστασία και ασφάλεια τόσο των προσώπων που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι. όσο και των υποδομών αυτών.

Οι Ο.Π.Π.Ι. είναι αρμόδιες για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. και ιδίως για:

α) Την πρόληψη της τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.,
β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι.,
γ) την πραγματοποίηση περιπολιών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Στους ειδικούς φρουρούς που στελεχώνουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) επιτρέπεται η άσκηση προανακριτικών καθηκόντων για το διάστημα που υπηρετούν σε αυτές και για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook