AstraZeneca: Τέλος για τους κάτω των 60 – Σε ποιους συστήνεται, τι θα γίνει με τη 2η δόση

Τι προτείνεται για τους κάτω των 60 ετών και τι θα ισχύσει για την δεύτερη δόση
Τη νέα σύσταση για παύση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες κάτω των 60 ετών ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία και τη στρατηγική της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.
Όπως διευκρίνισε η κ. Θεμιστοκλέους, σοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης AstraZeneca και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS που τους δίνει τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να αλλάξουν εμβόλιο.
Ωστόσο, τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με την εταιρεία AstraZeneca δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθώς ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Αξίζει να σημειωθεί πως παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 1,3 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις.
Οι εξαιρέσεις
Εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο όσοι παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες κατά την πρώτη δόση με AstraZeneca, όπως θρομβώσεις ή άλλα ιατρικά προβλήματα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι θεράποντες ιατροί θα υποβάλλουν αίτημα για την αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση ενώ μπορεί να υποβάλλεται από τις 21 Ιουνίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως προ διμηνίας η Επιτροπή είχε αξιολογήσει την εκτίμηση κινδύνου από τη νόσο και από το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας και ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου ήταν σημαντικά μεγαλύτερος. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο στο ηλικιακό γκρουπ 30-59 καταγράφηκαν 105 θάνατοι από κορωνοϊό ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 θάνατοι στην ίδια ηλικιακή ομάδα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής αλλά και τον κ. Θεμιστοκλέους το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων καθώς ο εμβολιασμός φρενάρει την εξάπλωση της πανδημίας.
Ολες οι Ειδήσεις
- Παλαιό Φάληρο: Η γυναίκα που συνελήφθη ομολόγησε ότι είναι η μητέρα του νεκρού κοριτσιού – Έπεσε στο μπάνιο και το έριξε στη θάλασσα
- Παλαιό Φάληρο: Συνελήφθη η γυναίκα με το καρότσι που την έψαχναν για το νεκρό κοριτσάκι στην παραλία (βίντεο)
- Βόλος: Πέθανε στα 52 της η δημοσιογράφος Ντίνα Παππά – Πριν από λίγους μήνες είχε χάσει σε τροχαίο το γιό της
- Αλέξανδρος Τσουβέλας – Σαρώνει ο «Εξωγήινος»: Ιστορική βραδιά στον Λυκαβηττό και πανελλαδική φρενίτιδα!
- Γιώργος Πατούλης: Απαντά στα αρνητικά σχόλια για τη διαφορά ηλικίας με τη σύζυγό του – «Είναι λεκτική βία» (βίντεο)
- Μητσοτάκης για Πατρών – Πύργου: Κλείνουμε μία εκκρεμότητα που έρχεται από το βαθύ παρελθόν, διορθώνουμε μία διαχρονική αδικία που ταλαιπώρησε τους πολίτες της Δ. Ελλάδας (βίντεο)
- Μητσοτάκης για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών- Πύργου: Υπερσύγχρονο έργο που θα κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη
- Κατερίνα Λιόλιου: Ποζάρει με σέξι λεοπάρ μπικίνι από τις διακοπές της στην Αλόννησο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook