Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας άφησε αιχμές κατά της ΕΕ για τη σύγχυση που έχει προκληθεί.

«Η απόφαση αυτή της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βασίστηκε στην αλλαγή του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας. Το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μια μέτρια επιδημιολογική κατάσταση μιας και έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες και οι Εθνικές Επιτροπές Εμβολιασμού αλλάζουν τα ηλικιακά όρια ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή. Όπως και αντιστοίχως, αν έχουμε ένα τέταρτο κύμα και αυξηθούν τα κρούσματα, αυτή την απόφαση μπορεί να επικαιροποιηθεί και να κατέβουν τα ηλικιακά όρια», τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας άφησε αιχμές κατά της ΕΕ για τη σύγχυση που έχει προκληθεί. «Είναι μια δύσκολη επιστημονική συζήτηση. Η στάση της ΕΕ, όπου δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, δημιουργεί όλη αυτή τη σύγχυση. Όλα μπαίνουν σε μια ζυγαριά, εξετάζοντας ποιος είναι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό. Με την προηγούμενη απόφαση της γλιτώσαμε περίπου 15.000 κρούσματα και 1.500 εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνωμένους ακόμα και θανάτους» δήλωσε

Όσον αφορά τον κίνδυνο για την πρόκληση θρομβώσεων που έχει το εμβόλιο της βρετανικής εταιρείας και τον σκεπτικισμό του κόσμου για την αργοπορημένη απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει τη χρήση του σε ηλικίες άνω των 60 ετών ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε:

«Κάθε εμβόλιο εξετάζεται. Αυτή είναι η απόφαση για το AstraZeneca αυτή τη στιγμή. Δεν κρύβουμε ότι τα ποσοστά θρομβώσεων είναι αυξημένα σε σχέση με άλλα εμβόλια. Ζυγίζοντας και βάζοντας τα στοιχεία σε μια ζυγαριά, το όφελος ήταν μεγαλύτερο του κινδύνου. Υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Αυτά τα στοιχεία δίνονται στην Επιτροπή Εμβολιασμών και παίρνει τις αποφάσεις. Τα περιστατικά θρομβώσεων -τα οποία συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά- είναι 1 περιστατικό στις 150.000, στην ά δόση, ενώ είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να συμβεί κάτι στην β’ δόση του εμβολίου».

Πάντως ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι «μιλάμε για σύσταση και όχι απαγόρευση. Και αυτό μετριέται με το ιικό φορτίο. Αν κάποιος εργάζεται σε χώρο με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως ένας υγειονομικός, τότε αυτοί θα πρέπει να το κάνουν».

Σχετικά με την αλλαγή της β’ δόσης ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι αυτό θα το κρίνει ο οικογενειακός γιατρός. «Η ανοσία επιτυγχάνεται με τη β’ δόση του ίδιου εμβολίου. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το mix ‘n match των εμβολίων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook