Η σύσταση για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με AstraZeneca και με τη δεύτερη δόση παραμένει, αφού ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, με μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Όσοι επιθυμούν είτε να κάνουν τη δεύτερη δόση του AstraZeneca, είτε να διαλέξουν εξαρχής αυτό το σκεύασμα για τον εμβολιασμό τους, θα μπορούν.

Ωστόσο, για τρεις κατηγορίες πολιτών υπάρχει ισχυρή σύσταση, να το αποφύγουν:

α) Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία.

β) Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο.

γ) Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca και έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για να αλλάξουν εμβόλιο αν θέλουν.

Η αλλαγή του εμβολίου μπορεί να γίνει για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, μετά από σχετικό αίτημα από τον γιατρό τους.

Η ανάμειξη δύο εμβολίων διαφορετικών εταιρειών έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μικτού σχήματος.

Πάντως οι πρώτες μελέτες δείχνουν επαρκή ανοσία από το μικτό σχήμα.

Ο εμβολιασμός με το μικτό σχήμα (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA) προκαλεί συχνότερα ήπιες ή μέτριας βαρύτητας αντιδράσεις μετά τη 2η δόση (πόνο στο σημείο, πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook