Και επίσημα τέλος από αύριο η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και από Δευτέρα δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μη χρήση μάσκας για όλους, σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Η χρήση της μάσκας αποτελεί βασικό μέτρο ατομικής προστασίας, είπε και δεν θέλουμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Τόνισε ότι ισχύει η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων που εισηγήθηκε η Επιτροπή των ειδικών βασίζεται στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για την άρση των περιοριστικών μέτρων δήλωσε:

«Μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, προχωράμε στην περαιτέρω άρση των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα:

-Διατήρηση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς μάσκα στους εξωτερικους χώρους, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Αυτό το μέτρο θα ξεκινήσει να ισχύει από αύριο το πρωί στις 5.

Από Δευτέρα 28/6 θα ισχύουν:

-Η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

-Άρση της υποχρέωσης self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους

-Στην εστίαση, από έξι πηγαίνουμε στα 10 άτομα ανά τραπέζι

-Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα

-Στις οργανωμένες παραλίες έως 120 άτομα ανα 1000 τμ».

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Δευτέρα 28 Ιουνίου

• Αίρεται ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας.

• Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζομένοι από την υποχρέωση διενέργειας self – test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

• Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι, από έξι (6) άτομα που ισχύει σήμερα.

• Για δεξιώσεις σε εξωτερικούς χώρους το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

• Για τις οργανωμένες παραλίες ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι (120) ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

• Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

• Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) μπορούν επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

• Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Νίκος Χαρδαλιάς: Ποιες περιοχές μας ανησυχούν

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα, με την ηπειρωτική Ελλάδα να εμφανίζει μια σταθερή πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες όπως και στα νησιά όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».

Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν 4 περιοχές που δημιουργούν ένα μικρό προβληματισμό καθώς παρατηρούνται σε αυτές τις περιοχές μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες πέφτουν. Για αυτό καλό θα ήταν οι κάτοικοι της Πάρου (κίτρινο), της Κω (πορτοκαλί), της Ρόδου (κίτρινο) και της Ικαρίας (πράσινο) να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας.
Μαγιορκίνης για μεταλλάξεις

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης περιέγραψε την καλύτερη εικόνα που διαμορφώνεται τόσο σε επιδημιολογικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά την πίεση του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών υποχωρεί σε 70 την ημέρα, έχουμε 40% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα και ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 18%.

Παρόλα αυτά, ο Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δ που συνδέθηκε αρχικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία στη συνέχεια με την επιδημιολογική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πορτογαλία και το Ισραήλ.

Οι λοιμώξεις με το μεταλλαγμένο στέλεχος αφορούν κυρίως τους μη εμβολιασμένους και τους νέους. Παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα και δυνατότητα διαφυγής από την ανοσολογική ανταπόκριση. Ο τρόπος αντιμετώπισής του είναι η αύξηση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook