Η επιδημιολογική εικόνα σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών προβληματίζουν το Υπ. Υγείας

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων διαπίστωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της νόσου, ανέφερε ότι ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι τη Δευτέρα ήταν 547 κρούσματα την ημέρα, με μέση ηλικία τα 48 έτη.

«Έχουμε μια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η αύξηση των μολύνσεων σε άτομα άνω των 75 ετών.

Οι περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας είναι:

Σαντορίνη
Μύκονος
Βοιωτία
Ροδόπη
Δυτική Αττική
Λακωνία
Οι συγκεκριμένες περιοχές καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων, το τελευταίο διάστημα.

Αυξημένο ιικού φορτίο ανέφερε ότι καταγράφεται σε Μαγνησία, Εύβοια, Αχαΐα αλλά και σε Αττική. Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή των 840 νέων κρουσμάτων στην Αττική, διαγνώστηκαν 409 νέα κρούσματα, ενώ 74 βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Διψήφιο αριθμό παρουσιάζουν επίσης οι: Αχαΐα, Έβρος, Εύβοια, Κοζάνη, Κορινθία, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβος, Μαγνησία, Μεσσηνία και Χαλκιδική.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι επί του παρόντος «αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και δεύτερον διασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάνουν την πρώτη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και «πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο Β. Κικίλιας και συμπλήρωσε:

«Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook