Από τον Ιούλιο θα τεθούν σε ισχύ τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση αναμένεται αύριο Δευτέρα να ανακοινώσει τα λεγόμενα «προνόμια» ή διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους.

Η βασική ιδέα που είναι στο «τραπέζι», είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής συνάθροισης (χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας) αλλά και οι ανοιχτοί χώροι, σε δύο ταχύτητες: Για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους. Θα είναι στην διακριτική ευχέρεια των επιχειρηματιών στους κλάδους της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης και της εστίασης, το τι θα επιλέξουν.

Αν θα επιλέξουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά σε εμβολιασμένους, θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα (πχ. χωρίς μάσκες και με πληρότητα 100%).

Τα 5 βασικά «προνόμια» για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, είναι τα εξής:

Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα

Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ

Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς self test σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση).

Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Μια πρώτη ιδέα  για τα «προνόμια» έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός που  ανακοίνωσε από χτες Σάββατο  ότι πρόσβαση στο γήπεδο θα μπορούν τη νέα χρονιά να έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

Εμβολιασμένοι: Το σχέδιο για εστίαση και ψυχαγωγία δυο «ταχυτήτων»

Ένα άλλο σχέδιο που εξετάζεται, πέραν των «προνομίων», αφορά την εστίαση και τη ψυχαγωγία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ, το πλάνο προβλέπει υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων να μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους -δηλαδή να είναι covid-free καταστήματα ή χώροι- οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.

Ωστόσο εάν ο ίδιος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Για παράδειγμα στην εστίαση 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες κ.ό.κ.

Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερ μαρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήδη σχεδιάζει μια εφαρμογή με την οποία ένα κατάστημα θα μπορεί να ελέγχει QR code από κινητό ή τυπωμένο έγγραφο ενός εμβολιασμένου πολίτη.

Εμβολιασμός και όχι περιορισμός το μήνυμα της κυβέρνησης

Στο πλαίσιο αυτό για το πλάνο της κυβέρνησης για τα προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως αυτά θα εξειδικευθούν την επομένη εβδομάδα, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός.
Τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54% και οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα. Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική.

Έφερε ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει. Αντίθετα όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει κάποιου είδους λοταρία ως κίνητρο για εμβολιασμό, απάντησε αρνητικά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook