Έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα δημιούργησαν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από το κορωνοϊό.

Οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid-free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το νέο μοντέλο, το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση, δημιουργώντας ουσιαστικά επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.

Ο ΣΕΦ κ. Γιάννης Μπαξεβάνης και ο κ. Μιχάλης επιτροπίδης Γ.Γ. Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τους προβληματισμούς των ανθρώπων της εστίασης που βρίσκονται μπροστά από ένα δίλημμα που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον των καταστημάτων τους.

«Είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση της πανδημίας. Για να απαλαχτούμε πρέπει να είμαστε οργανωμένοι και να ακούμε τους ειδικούς. Εμείς σαν εστιάτορες δεν είμαστε αστυνομικοί. Ακόμα και οι αστυνομικοί είδαμε ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον κόσμο. Εμείς έχουμε να κάνουμε με πελάτες. Σα λαός δεν είμαστε και ο πιο πειθαρχημένος, τα πράγματα είναι δύσκολα. Πάνω από όλα πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο γιατί πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Και στους υπαλλήλους μας πρέπει να πείσουμε τον κόσμο γιατί έχουμε να κάνουμε με πολλούς πελάτες. Αν σε ένα χώρο έχουμε 500 άτομα πρέπει να είμαστε όλοι προφυλαγμένοι», ανέφερε ο κ. Μπαξεβάνης.

«Σε μια έρευνα που κάναμε την προηγούμενη βδομάδα διαπιστώσαμε ότι στα 1.089 το 85% θα κάνει το κατάστημά του μεικτά, 6% θα είναι αμιγή και 9% δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Εμείς το λέμε από τον Γενάρη να δοθεί προτεραιότητα στην εστίαση στον εμβολιασμό.»

«Όταν έχει εμβολιαστεί το 1/3 του πληθυσμού, ένας επιχειρηματίας δεν θα διώξει το 60%. Το είχαμε ζήσει και με τον αντικαπνιστικό νόμο και είχαμε πτώση τζίρου πάνω από 40%. Μετά από τόση πτώση του τζίρου δεν γίνεται να διώχνουμε τους πελάτες μας», τόνισε από πλευράς του ο κ. Επιτροπίδης.

«Χαμένοι είμαστε και από τις δύο πλευρές. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στην εστίαση. Έχουμε μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Φανταστείτε να έχουμε και άρνηση να εμβολιαστούν. Αν διώχνουμε και προσωπικό επειδή δεν εμβολιάστηκαν τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει αρχίσει να φαίνεται η έλλειψη προσωπικού», τόνισε ο γνωστός ΣΕΦ με τον κ. Επιτροπίδη να προσθέτει πως: «Έχουμε προσέξει ότι κάποιοι άνοιξαν δικά τους καταστήματα, ένα 10% άλλαξε χέρια. Μέσα στην πανδημία έχουν ανοίξει πολλές επιχειρήσεις, βέβαια και πόσες έχουν κλείσει.»

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος, ο κ. Μπαξεβάνης ήταν ξεκάθαρος. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει φόβος δυσφήμισης. Πρέπει ο κόσμος να υπακούει για να απαλαχτούμε από την πανδημία. Στο Ark θα γίνει αμιγώς για εμβολιασμένους. Ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος στον τομέα του.»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook