Τούντας: «Με rapid ή μοριακό στα MMM, μάσκα παντού και αντικατάσταση των self test»

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίζει....»
Πιο τολμηρά και αποφασιστικά μέτρα από την πλευρά της πολιτείας για την επίσπευση των εμβολιασμών, πρότεινε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Στα μέτρα αυτά συμπεριέλαβε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, την πρόσβαση σε μετρό και λεωφορεία με αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, την αντικατάσταση των self test με rapid ή PCR, αλλά και την επαναφορά της μάσκας.
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίζει. Αφορά ορισμένες κατηγορίες και πρώτα από όλους τους υγειονομικούς, αλλά και αυτούς που εργάζονται στα ΜΜΜ, στον τουρισμό, στους οίκους φιλοξενίας ηλικιωμένων, αλλά και τους εκπαιδευτικοί που έρχονται σε επαφή με μεγάλες ομάδες ατόμων και είναι εκτεθειμένοι, γιατί πολλά παιδιά είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το μέτρο που αφορά στις μετακινήσεις στα νησιά με τα πλοία, θα μπορούσε να γενικευτεί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή στο μετρό και τα λεωφορεία.
Σε ό,τι αφορά στα self test, ο κ. Τούντας τόνισε ότι είναι μεν χρήσιμο όταν είναι θετικά, αλλά τα αρνητικά πολλές φορές είναι ψευδώς αρνητικά.«Το self test δεν πρέπει να θεωρείται διαβατήριο ελευθερίας. Γι’ αυτό θα πρότεινα όπου υπάρχουν διατάξεις περί self test, αυτές να αντικατασταθούν με rapid test ή μοριακό», πρόσθεσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι η μάσκα πρέπει να επανέλθει με άλλους όρους, «διότι κακώς έχουμε αρχίσει να θεωρούμε ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας». Σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθώς και σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει επαφή με περισσότερα άτομα, όπως παράδειγμα σε γάμους και βαφτίσια.
Ερωτηθείς σχετικά με το τείχος ανοσίας, υπογράμμισε ότι λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, πρέπει να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού. «Είναι δύσκολο να το πετύχουμε μέσα στον Αύγουστο, αλλά δεν είναι ανέφικτο, καθώς από το 80%, το 10% αφορά σε αυτούς που είναι η παθητική ανοσία από τους ήδη μολυσμένους. Άρα πάμε στο 70%. Στο 70% αν εμβολιαστούν και τα παιδιά που είναι γύρω στο 10% του πληθυσμού, φτάνουμε στο 60%. Είμαστε τώρα στο 48%-50%. Άρα, ο στόχος είναι πώς θα πείσουμε από αυτούς που δε θέλουν να εμβολιαστούν, ένα 10% του πληθυσμού για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέσα στον Αύγουστο σε αυτό το ποσοστό που θα μας εξασφαλίσει τη συλλογική ανοσία», κατέληξε.
Ολες οι Ειδήσεις
- Συνεργασία του Atlantic Council με τον Όμιλο Antenna
- Τέμπη: Πρόταση 996 σελίδων με 36 κατηγορουμένους από τον εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας – Σφοδρές αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων
- Υβόννη Μπόσνιακ – Αντώνης Ρέμος: Το τρυφερό βίντεο για τα 7 χρόνια γάμου
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πωλείται το σπίτι της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη Στησιχώρου για 4 εκατ. ευρώ – Πλάνα από το διαμέρισμα
- Λάκης Λαζόπουλος: Σε μία παράσταση η μητέρα μου έβγαλε τη φωτογραφία του πατέρα μου να με ακούσει και αυτός
- Γιώργος Μαζωνάκης: Ο “κοριός” στο σαλόνι του σπιτιού του – «Οι κάμερες ήταν συνδεδεμένες με άγνωστα emails»
- Τόκιο 2025: Συγκλονιστικός ο Εμμανουήλ Καραλής πήρε το αργυρό με άλμα στα 6 μέτρα – Ανίκητος ο Ντουπλάντις με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)
- Ελένη Βουλγαράκη για Φώτη Ιωαννίδη: Ο στόχος μου είναι να είμαι όσο πιο κοντά του γίνεται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook